Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Ивелин Генов: Папа Франциск ще даде знак за християнско единение

Градът с най-голямата католическа общност у нас – Раковски, се готви да посрещне Светия отец на своя земя на 6 май. Над 50 хиляди вярващи се надяват да се молят заедно с папа Франциск на градския площад и да отнесат в сърцата си думите, с които ще ги окуражи да останат верни на Христос в тези дни на изпитания.

Младият отец Ивелин Генов от църквата “Пресвето Сърце Исусово” в Раковски казва, че визитата на папата е повод духовниците да припомнят на хората кой всъщност е той.

Снимка: личен архив И ние се възползваме от този момент, за да им обясним, че за католиците той е онзи римски епископ, който бди над своя поверен народ и видим знак на Божието присъствие и любов на Земята. Но има и духовната отговорност да подхранва единството и общението – не в еднообразието, а в различието.

Единство и общение – включително в разделената Христова църква. Именно през тези дни папата даде началото на Седмицата за молитва за християнско единение.

Католическата църква е силно ангажирана в този икуменичен диалог, защото такова е посланието на нашия Господ – да сме едно и кои сме ние, та да вървим разделени – отговаря свещеникът, попитан дали Светият отец ще въвлече в този диалог представителите на другите църкви у нас. – Не знам дали би го направил с конкретни слова, с конкретни документи, но със своето присъствие, макар и за няколко дни в нашия живот, той ще даде знак именно на това желание – да бъдат всички едно, “както Ти, Отче, си в Мен и Аз в Теб, така и те да бъдат в Нас”.

В своя понтификат папа Франциск често отива отвъд теоретичната страна, за да докосне екзистенциалните периферии, както ги нарича той, и нуждите на онеправданите.

Той желае да ни каже, че за разлика от нашата логика, не всичко се върти около икономиката – казва още отец Ивелин Генов. – Да, ние можем да управляваме нашия общ дом Земята, но само ако се придържаме към любовта – не като отвеяно понятие, а като конкретно действие. Затова и папата ни призовава да излезем от своите леговища на комфорт и така да се докоснем до мизерията, до действителността на всеки конкретен човек.

И непрестанно ни дава личен пример – можем да го видим на една трапеза с бездомните хора, да чуем призивите му да бъдем гостоприемни към мигрантите, да усетим съпричастността му към невинните жертви, посещавайки места на памет в различните страни. Не случайно той избира за свое мото заглавието на една енциклика – “Мир на света”, написана от “българския” папа Йоан XXIII, призоваваща ни да четем знаците на времето.

Ние и днес можем да прочетем много знаци, които не ни позволяват да живеем в любов и в мир, дори в нашата страна – продължава свещеникът. – И смятам, че посланието на папата ще докосне именно тези сфери – корупцията, аборта, ухажването на великите сили, произволът в законодателството, емиграцията, различните идеологии – все знаци, които раздират обществото ни.

Визитата на папата ще донесе много радост на 40 деца в града, които ще приемат в сърцето си Христос с помощта на светия отец.Това ще бъде сюблимен момент в техния живот, защото първото причастие е онзи огън, който разпалва в тях любовта, казва по този повод свещеникъти си припомня срещата си с папа Йоан Павел II в Пловдив през 2002 г. – най-големият дар за 14-ия му рожден ден.



Имах чувството, че няколко пъти папата гледаше в мен
– спомня си отец Ивелин Генов. – Така че той имаше тази харизма да прониква, да докосва всеки поотделно – не само като маса. Спомням си и думите в края на посланието му към младите: “Дайте своя принос страната на розите да се превръща все повече в земя на гостоприемство и мир”. Мисля си, че папа Франциск също ще отправи този призив към младежите в Раковски – да бъдем гостоприемни, да не се затваряме в себе си и да разпространяваме мира, който сме получили от Христос на всеки срещнат. И не знам какво по-красиво пожелание може да направи един папа на подрастващите, които самият той нарича “бъдещето на света”.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56