В деня на православния светец Трифон се преплитат стари лозарски обичаи и поверия

Снимка: архив

Трифоновден е православен празник в чест на Свети Трифон. Отбелязва се от Българската православна църква на 1 февруари по нов стил. Във фолклорния календар е осмислен като цикъл от 3 последователни дни, наречени Трифунци — 1, 2 и 3 февруари. Наречен от народа ни Трифон Зарезан, празникът се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Някои хора го празнуват на 1 февруари (с религиозния празник), а повечето – на 14 февруари, когато е бил Трифоновден по стар стил. В етнографските изследвания образът на светеца се сравнява с образите на старите богове Дионисий, Сабазий, Бакхус и др. Св. Трифон е познат и в другите балкански страни, той присъства в православния календар като празник, свързан със смяната на сезоните от зима към пролет. Период, в който се провеждат карнавалните игри, свързани със събуждането и възвръщането към живот на природата и божествата, от които зависи да е плодородна годината. В сръбски ръкопис от XVI-XVII век се казва, че против насекоми по ниви и лозя на празника трябва да се запалят кандилата и посевите да се поръсят със светена вода, като се чете молитва на Св. Трифон. Българската фолклорна традиция изисква на този ден мъжете да отидат с бъклица червено вино и обреден хляб на лозето. Лозите се зарязват и се поливат с виното. Обредната храна за лозето включва питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, сирене, сланина; туршия, луканка и др.

Още от рубриката

Археолозите отново представят съкровища от всички български региони

12-ата национална археологическа изложба “Българска археология 2018” бе открита в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. Съорганизатори са още 19 музея в страната. Експозицията дава възможност да бъдат..

публикувано на 20.02.19 в 13:00

Старинният храм „Света Петка Стара“ – вековен пазител на християнството

В центъра на София са съсредоточени множество културни и архитектурни обекти, свидетелстващи за хилядолетната история на града. Един от духовните паметници е действащият старинен храм „Св. Петка Стара“. Както обяснява отец Николай – предстоятел на..

публикувано на 18.02.19 в 08:00

Проф. Славия Бърлиева: В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката

Хиляда сто и петдесет години след успението на Св. Константин-Кирил Философ (14 февруари 869 г.) делото му не само е живо, но учени от редица страни все още изучават богатото му житие. Затова и днес – когато честваме представянето му пред Бога,..

публикувано на 14.02.19 в 10:01