Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Посланик за един ден” за положителна промяна в обществото

“Посланик за един ден” започва за 16-годишната Василена Йорданова рано сутринта в 4.30 ч. В този ден тя пътува от своя град Ямбол до София, където я очаква „нейната посланичка” – Доника Ходжа, ръководител на албанската мисия в България. Почти веднага след срещата многото притеснения отстъпват място на любопитството. Предстои им един необичаен ден, който ще бъде полезен и за двете дами, но по различен начин.

Инициативата "Посланик за един ден" приключва днес– 7 март, и е свързана с международния Ден на жената, в който вниманието е насочено към равното участие в обществения живот. Няколко български момичета имаха възможност да прекарат ден с посланик от нежния пол и да изкажат мнението си по важни за тях обществени теми. Посланиците пък имаха за задача да ги се срещнат с представителки на граждански организации, които развиват дейност в области, които непосредствено вълнуват децата – от опазването на природата, през хората с аутизъм до домашното насилие.

Василена Йорданова прави впечатление на организаторите на конкурса със своето есе за необходимостта от подобряване на средата за хората с увреждания. Това според нея е процес, който минава през повишаване на обществената чувствителност към техните проблеми:


Няма как някой да се интересува от проблем, за който не знае. За една ученичка от гимназия като мен в годината се организират няколко презентации, свързани с теми като наркотици или полово предавани заболявания. Никой обаче не е дошъл да ни обясни какви са проблемите на хората с увреждания” – каза Василена и обясни, че по нейни наблюдения връстниците ѝ не са наясно какво представляват страданията им. Голяма част от тях мислят за хората с увреждания като за хора, които имат единствено физически увреждания, без да се замислят за психическите. Според нея в училищата трябва да се организират специални дни, в които учениците да посещават центрове и места, в които се полагат грижи за деца с увреждания. Така подрастващите наистина ще разберат какво е да живееш с физически или психически проблем, какви са причините за „различността” и това ще им помогне много по-лесно да я приемат.

Задачата на посланик Доника Ходжа бе да срещне Василена с със създателките на Фондация "Майко мила", чиято основна цел е да помага на майки на деца с увреждания да работят и да се издържат сами. На събитието присъстваха и студенти от специалност "Балканистика" на Софийския университет, изучаващи албански език.

Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова са пример за това как една важна обществена кауза може да се превърне в отлично работещ бизнес модел. Сайтът им „Майко мила” от 3 години дава един нов тип прочит на родителството, с фокус върху майките – обясни Красимира Хаджииванова. Скоро след като стартират проекта си, те се запознават с темата за майките на деца с увреждания и си дават сметка, че това е може би най-уязвимата женска общност в България. Следват създаване на фондация и сайт, където всяка желаеща майка, която не може да напусне дома си заради 24-часовите грижи за детето си, може да се регистрира и да предлага продукти, изработени от нея в домашни условия. Кампанията за популяризиране на бизнес начинанието им се оказва много успешна. Привличат много обикновени и корпоративни клиенти, наемат склад и работници, големите търговски центрове им предлагат безвъзмездно търговска площ.

За много жени, които се включиха в нашата програма това бяха първите пари, които са получавали в живота си. Това е един изключително вълнуващ момент, особено след като цял живот са ти казвали, че никога, никога вече няма да имаш възможност да си самостоятелен – разказа Елисавета Белобрадова.

За Доника Ходжа „Посланик за един ден” е една чудесна възможност да общува с 16-годишно българско момиче, което живее извън София, да се запознае с добър модел на социално предприемачество в България, да проведе дискусия със студенти от Софийския университет.

Това е полезно в работата ми по няколко причини. От една страна представям страната си на млади хора, които биха решили в бъдеще да пътуват в Албания, да опознаят възможностите, които тя предлага. От друга страна разбирам, че това е важно за Василена. Нашата среща би могла да ѝ помогне да се ориентира за своето бъдеще, да я насърчи да бъде колкото е възможно по-активен гражданин. И не на последно място, този ден ми дава нов поглед върху живота в България – аз съм в София едва от няколко месеца, всяка среща ми носи нови впечатления и допълва нуждата ми от информация за страната ви – смята посланикът на Албания в България.

Снимки: Посолство на Р. Албания в България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15