Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарените внимание и време осветяват Великденските празници

Младият Кирил Балдев и неговите благотворителни инициативи

Пенсионерите в България са малко над 2 млн. души, а средната пенсия към момента е 198 евро. Но истината е, че огромен процент от българските пенсионери живеят с по-малко от половината на тази сума. Голяма част от тях са съсредоточени в западащи в икономическо отношение райони, където не са рядкост селата с население под 20 души.

Днес обаче ще оставим настрана политиката на държавата спрямо възрастните хора, за ви срещнем с Кирил Балдев – един младеж с голямо сърце, който е само на 17, но се занимава с благотворителни инициативи вече 4 години. Събирал е и дарявал книги, инициирал е базари, набирал е средства за пострадала в катастрофа съученичка, а последните му две инициативи бяха насочени към пенсионерите и самотните хора.


За Коледа успяхме да подпомогнем хора от 10 села – разказва Кирил. – Всеки пенсионер получи по една торбичка с хранителни продукти от първа необходимост. За Великден също реших да стартирам кампания, нарекох я „Козунак за всеки пенсионер”, защото смятам, че и в този ден трябва да се сетим за онези възрастни хора, баби и дядовци, които са социално слаби и самотно живеещи. Отначало бяха 10 села в Северозападна България, бяха предвидени 360 пенсионери, но се получи голяма вълна от подкрепа и реших да включа още 10 села от община Родопи, така че раздадохме повече от 700 козунака.

Младият човек успява да „зарази” близки, приятели, съученици и съвсем непознати хора с каузите си и все повече българи стават част от благотворителните му идеи. Защо е избрал да помага точно на пенсионерите?



Избрах пенсионерите, защото смятам, че на тях до някаква степен не им се обръща внимание, не им се дава такава голяма подкрепа, и то наистина с любов
– отговаря Кирил Балдев. – На тези хора трябва да се помага. Смятам, че когато човек прави добро, не трябва да е само един или два пъти в годината, трябва да е целогодишно. Така че бих искал да призова хората да правят добро не само по някакви поводи и празници. Трябва да им идва отвътре, да е от сърце. Има какво да научим от тези възрастни хора, защото все пак те са останали в България, работили са толкова години. Можем да научим много истории за България от тяхното време, а и има какво да вземем от тях като пример. Пенсионерите за мен са важни, защото благодарение на тези хора България се е изградила и съществува.

Следващата благотворителна инициатива на Кирил ще бъде на рождения му ден – 23 май. Тогава той ще обяви новите кампании, ще разкаже повече за идеите и за самия себе си. Помолил е всички гости да донесат по една нова книга, които ще бъдат дарени на читалища в нужда. Кирил споделя и защо му носи истинско удовлетворение да помага на хората:



Защото след това виждаш тяхната усмивка, благодарността, оставяш частица от живота си в техния живот и те наистина ще те помнят с добро. Това са хубави неща, които човек трябва да прави, защото трябва да остави нещо след себе си
– убеден е младият мъж.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22