Дни на българската култура, фолклор и традиции в Охрид

Снимка: архив

В дните от 29 юни до 3 юли за 4- ти пореден път ще се проведат Дни на българската култура, фолклор и традиции в Охрид.  Целта им е да популяризират традиционния български певчески и танцов фолклор в разгара на туристически сезон в северномакедонския град. Фестивалните дни предвиждат богата културна програма, изложба с български фотографии на автентични носии, кръгла маса на тема "Фолклорътна Балканите" с участието на учени от БАН и фолклористи от Гърция, Албания и Северна Македония.

Две са конкурсите вечери, в които участници от цяла България ще премерят сили в различни категории, като общият брой на изпълнителите надхвърля 600. Председател на журито е д-р Маргарита Кръстева, фолклорист от НБУ.

Организатори на празника на българския фолклор в Охрид са Асоциацията за култура и изкуство „АРТ Вивенди“ – Охрид и Фондация „ЖАР-C“ от България. Събитието се провежда с подкрепата на Посолството на Република България в Северна Македония, сдружение “Македонско-българско приятелство“ и Нов български университет.

Още от рубриката

Църногорският събор възражда традициите, културата и духа на граовци

На манастирските ливади при гигинската света обител за второ поредно лято граовци организират празник, с който да покажат традициите, вярата, фолклора, занаятите, талантите и духа на своя край. Тридневният Църногорски събор ще се състои от 12 до 14..

публикувано на 11.07.19 в 12:13
Посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов откри Дните на българската култура, фолклор и традиции - Охрид 2019

На Балканите фолклорът помага да се разберем и открием общите особености

За трета поредна година Охрид бе домакин на Дните на българската култура, фолклор и традиции. Над 500 участници от различни краища на България танцуваха, пяха, свириха и славиха българския фолклор. Дните бяха организирани от Дружество за култура..

публикувано на 10.07.19 в 12:56

На Еньовден тържествува човекът в хармония със светлината и с природата

На 24 юни Българската православна църква почита рождението на един от най-тачените светци и мъченици за вярата Йоан Кръстител. В народния календар празникът се нарича Еньовден и е свързан с различни обреди и вярвания за слънцето, водата и..

публикувано на 24.06.19 в 08:00