Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Música sin fin – първият солов албум на Марио Станчев

Снимка: mariostantchev.com

Винаги съм обичал да работя в различни посоки, но сега за пръв път записвам соло албум със „записана“ музика – казва Марио Станчев, представяйки новия си албум Música sin fin („Музика без край“). Известен като джаз пианист, композитор и основател на джаз департамента на консерваторията в Лион, той е роден в София, в семейство на пианист (българин) и певица (французойка). Получава класическо музикално образование в НМУ и НМА, а след това работи с известни български джаз музиканти и формации. От началото на 80-те години на ХХ век живее във Франция. На сцената си партнира с имена като Рон Картър, Джон Скофийлд, Майкъл Брекър, Туутс Тилеманс, Лоран Блументал, Лионел Мартен и др. Сред българските музиканти, с които прави съвместни проекти през последните години са Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Димитър Карамфилов… Албумът Música sin fin е записан през април 2018 г. и включва общо 12 пиеси. В тях съвсем осезаемо витае „духът на джаза“, независимо, че изразните средства са различни.

Все по-често ми казват, че съм най-автентичен, когато свиря соло – споделя известният музикант. – Добре, че имам приятели, които ми вдъхват доверие в това, което правя и започвам да приемам, че имам различни страни в музиката си. Хората обичат да слагат етикети – ако свириш джаз, да е джаз. Пък аз работя в различни посоки. Някога това ми пречеше, но това съм аз и го отстоявам. За пръв път свиря музика, която е написана. Мога да кажа, че само малка част е импровизация. Това са пиеси с различни настроения, някои съм нахвърлял неотдавна, другите написах по поръчка. Един поет написа текстове по снимки от началото на ХХ век – военните години, но текстовете са с известна доза хумор. Проекта създаде известен френски лингвист.


Освен мен още четирима пианисти изпълниха пиеси, вдъхновени от тези фотографии. Това са различни изкуства и музиката може да черпи вдъхновение, а не буквално да отразява това, което е на снимките. Записите бяха в едно много хубаво студио. Всички джаз пианисти в Европа мечтаят да работят в него, защото роялът е много качествен, а тонрежисьорът е направо гений. Създава се атмосфера, която те предразполага да свириш добре. Имах предоставено време за записи, свързани с проекта, направих ги много бързо, а след това записах доста пиеси, подготвени от мен преди това. Лионел Мартен – саксофонист, когото в България добре познават, тъй като сме гостували заедно няколко пъти, подбра какво да включим в албума, той е музикален директор на продукцията.

Марио Станчев представя музиката от Música sin fin на концерти в Европа, някои от които са организирани от частни меценати. Отзивите са много добри. Почти винаги включва и джаз пиеси в програмите и вижда, че публиката приема много добре. В последно време Марио активно работи и с едно френско издателство. Преди няколко години то публикува негови пиеси, написани с педагогическа цел, а наскоро започна да отпечатва написани по различно време композиции за флейта, пиано, малки и големи състави и т.н. Разбира се, все така обожавам да свиря джаз и продължавам да го правя – казва още Марио Станчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25