Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският етнограф Мартин Кейниг ни показва България от 60-те години на ХХ в.

7
Снимка: БГНЕС

„Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България” – така е озаглавена изложба с черно-бели документални снимки, направени преди 50 години в България и още 6 балкански държави. Въздействащите кадри могат да бъдат разгледани до 17 ноември в Националната художествена галерия /Двореца/ в София.

В стотици метри снимачна лента и аудио записи един американски етнограф е съхранил последните автентични сюжети от България от 60-те и 70-те години на миналия век. „Снимките ни връщат към едно безвъзвратно отминало време. Те говорят много повече от архивите и документите“ - каза вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж се провежда изложбата. Всичките 73 подбрани и изложени творби са дело на Мартин Кейниг.

Мартин КейнигКой е човекът, когото у нас наричат „щастливеца от Америка“?

В началото на лятото на 1966 година един млад американец пристига в България, изпълнен с положителна енергия към автентичността на недобре познатата в САЩ етническа и музикална култура на Югоизточна Европа. По това време Мартин е инструктор по народни танци в колежа „Барнард“ към Колумбийския университет в Ню Йорк. Той тръгва към България с препоръчително писмо, адресирано до „когото потрябва“. Една от препоръките, които носи с писмото, представящо неговата мисия у нас, той получил от български лекар, емигрирал в САЩ. При него Мартин попада като пациент, но се оказало, че това е Живко Ангелушев - брат на именития ни график Борис Ангелушев. Така от дома на семейство Ангелушеви в София започва пътят на Мартин Кейниг към България. Борис Ангелушев въвежда чуждестранния гост в своя приятелски кръг, в който са поетът Валери Петров и художникът Христо Нейков. В периода 1966 - 79 г. Мартин Кейниг посещава 6 пъти страната ни и събира безпретятствено безценните звукови портрети, които пази и до днес. По време на едно от посещенията си, на събора в Копривщица, той чува гласа на родопчанката Валя Балканска.

Мартин е един от създателите на Център за традиционни музика и танци в Ню Йорк – организация, оказваща в продължение на 38 години подкрепа на правото на всяка етническа група да съхранява своето културно наследство. С негова помощ са заснети няколко документални филма, издадени са грамофонни плочи, две от които са със записи от България. Именно в една от тях е и песента „Излел е Делю хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска и гайдарите Стефан Захманов и Лазар Коневски. По спомени на Мартин Кейниг, записът е направен в една училищна класна стая в Смолян. Именно тази песен от родопския край на България по-късно попада в селекцията за златната плоча, която лети в Космоса на борда на два космически апарата – „Вояджър“ 1 и 2 /1977 г./, като музикално послание от Земята.

Валя Балканска, 1968 г.Успоредно с този род теренни записи, по време на проекта си в България Мартин заснел с фотоапарат и 16 мм камера стотици черно-бели кадри не само в България, а и в Румъния, Гърция и Югославия. Сред тях е и снимка на Валя Балканска от времето на легендарния запис.

Сега Мартин Кейниг отново гостува у нас, но вече за да сподели спомените си за онази изчезнала вече България, а и за да се срещне с част от хората, които са участвали и съдействали за успеха на неговата етнорафска мисия.

Съжалявам, че не говоря български, но за последно посетих за по-дълго страната преди 40 години, сподели в София авторът на изложбата „Ехо от Балканите“. Аз не съм фотограф по професия и много обичам да снимам хората, които срещам. Но специалните ми благодарности са за българския фотограф Иво Хаджимишев, който ми помогна да организирам архива си. С негова помощ направихме изложбата. Тя показва един кратък момент от историята на Балканите, но за мен това е много специален момент. През този период, когато идвах в България до 1979 г. виждах как нещата тук постоянно се подобряват, как България се отваря и хората, които преди това живееха в много тежки условия, започваха да живеят по-добре. Благодаря на всички български колеги, които в онези години ми помагаха да правя изследванията, защото аз не съм учен, който се занимава с Балканистика. Оттогава нося много дълбока връзка с България в сърцето си.

Снимки: nationalgallery.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 05:25

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37