Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години организирано туристическо движение в България

Снимка: btsbg.org -архив

На 27 август 1895 г. на Черни връх в планината до София – Витоша, е учреден първият клуб на българските туристисъобщава bgtourism.bg. Това се случва след като близо 300 ентусиасти покоряват най-високата точка на планината, извисяващият се на 2290 м. надморска височина витошки първенец. 
Инициативата за похода е на Алеко Константинов. В „Поканата” на писателя - сатирик за първи път се появява известния за туризма в България лозунг „Опознай България, за да я обикнеш”.
По традиция празникът се чества в последния неделен ден на август

Затова в неделя- 30 август, туристи ще потеглят на поход от три различни места в планината, за да се срещнат на Черни връх. В 9.00 ч. ще стартира и планинско бягане от Билетния център на НДК в центъра на София до Черни връх.


Снимки: btsbg.org -архив, БГНЕС -архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък , който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от  сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и..

публикувано на 14.07.24 в 09:10