Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

6
Снимка: Ани Петрова

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище, прославило България по света, ще бъде изложено в залата-трезор на историческия музей на град Панагюрище от 23 септември до 2 ноември.

Това е един от най-ярките образци на тракийското изкуство по нашите земи. Съкровището е открито на 2 км. от град Панагюрище в далечната 1949 г., но не по време на археологически разкопки, а от трима братя. Докато работят на нивата, те случайно попадат на вкопаната на 2 метра под земята находка.

Съкровището тежи 6,164 кг. и се състои от 9 предмета от чисто злато – една фигона и осем ритона. Според изследователите, златните съдове са принадлежали на владетел на тракийското племе одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. Били са използвани за религиозни церемонии, а в стила и украсата им се съчетават тракийски и елински влияния.


Най-големият от предметите представлява амфора-ритон, тежаща 1,7 кг. Дръжките на амфората са оформени като кентаври в поза на стрелба с лък. А три от каничките са изящно изработени във формите на богините Хера, Афродита и Атина. Особено впечатлителен е златният ритон, оформен като предна част на тяло на козел.

Панагюрското златно съкровище има две идентични копия. Едното се съхранява в Националния исторически музей в София, а другото – в панагюрския музей. Що се отнася до неговия оригинал – той пътува през повечето време, за да прославя тракийското ни изкуство по света.


Веднъж годишно оригиналът на съкровището се завръща у дома, в родното Панагюрище, за да ослепи жителите и гостите му със своя блясък и изящество.

Редактор: Венета Николова

Снимки: Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15