Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български концертни вечери в Ню Йорк

Снимка: bceny.org

Български произведения в изпълнение на български музиканти – това е идеята, родила фестивала за камерна музика в Ню Йорк. Председател на организационния комитет е пианистката Лора Чекоратова, позната и от създадения от нея фестивал „Неотъпкана пътека“ в с. Ковачевица. Съпредседател е друга наша пианистка – Анна Стойчева.

Лора Чекоратова и Анна Стойчева
Основан преди 15 години, фестивалът Bulgarian Concert Evenings in New York (BCENY) постепенно привлича музиканти от други националности. Ще видим техните имена и в програмата на предстоящия концерт Opening Night Gala. Представя я Лора Чекоратова:

Поради рестрикциите заради Covid-19 всички концерти ще бъдат онлайн. Някои записваме предварително и ще направим премиера в рамките на фестивала, останалите ще излъчим директно по интернет. Първият концерт е на 27 октомври, в 19.30 местно време, но ще може да се види и по-късно в различни интернет платформи. Както е известно, нашата организация има за цел да представя на нюйоркската публика български композитори и изпълнители. Сега използваме съвременните средства, за да достигнем до по-широка публика. Още преди началото на фестивала успяхме да запишем творби от Панчо Владигеров, песни от Георги Златев-Черкин, Васко Абаджиев, Парашкев Хаджиев, Димитър Петков. Ще направим премиера на Mutual – пиеса за цигулка и пиано, написана специално за случая от младата композиторка Лора Ал Ахмад, която също живее в Ню Йорк. Сред изпълнителите са Мариана Карпатова – мецосопран, цигуларите Георги Вълчев, Александрина Боянова,  Станичка Димитрова, участваме и ние с Ани Стойчева. От оркестъра на Метрополитън поканихме концертмайстора Дейвид Чан, виолиста Дов Шендлин, виолончелиста Джоел Нойс и пианиста Питър Фанкович.“

Известно е, че в „Голямата ябълка“ живеят стотици наши сънародници, които допринасят със своето творчество за културата на космополитния град. Сред тях са световноизвестните Стефка Евстатиева и Павлина Доковска, част от фестивалния борд на съветниците.

Нашата организация е създадена от българските музиканти в града, но Павлина Доковска, разбира се, е в сърцето на всички наши събития – продължава Лора Чекоратова. – Тя осъществи кампанията за набиране на средства за роял, който е в българското консулство. След това предостави възможност на младите български музиканти в Ню Йорк да работят за този концертен цикъл. Успяхме да създадем хубава традиция и добра репутация за концертните серии, тъй като представяме музика от български композитори на високо ниво, в изпълнение на прекрасни певци и  инструменталисти. В момента в Ню Йорк всички зали са затворени, но благодарение на гостоприемството на Българското консулство (намира се в Манхатън), успяхме да запишем откриването в библиотеката, където е и роялът. Така че нашата публика ще види каква е атмосферата на залата, в която обикновено правим концертите си. През ноември ще имаме лайв стрийминг от университет в Тексас, декември отново ще бъдем в Българското консулство.

За всички ситуацията е трудна, от март бяха отменени всички събития, но музикантите не се отказват и търсят начини да останат във връзка със своята публика. Например, съпругът ми Георги Вълчев взе участие в няколко концерта на открито. В момента прави запис, заедно с танцовата трупа на Марк Морис и световно известия виолончелист Йо Йо Ма, но участията се осъществяват от различни места. Аз самата работя за много и различни културни организации. Виждам, че всички се опитваме да правим това, което е центъра на живота ни.“

Снимки: bceny.org

     



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15