Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 факта потвърждават, че България е с една от най-старите култури в Европа

Маската на тракийския цар Терес 440-480 г.пр.Хр
Снимка: Венета Николова

Малко държави в Европа могат да се похвалят с толкова богата история. По отношение на културно-историческото й наследство, България заема една от челните позиции на континента, нареждайки се непосредствено след Италия, Гърция и Турция, със своите над 40 000 културни паметници, 7 от които са включени в Списъка на ЮНЕСКО.

Но освен сухата статистика има и други неоспорими факти, които доказват, че територията на страната е съхранила следите на едни от най-старите култури на континента. Вижте 5 от тях:

3000 години преди построяването на първата пирамида в Древен Египет край днешния гр. Провадия се издига внушителна каменна крепост

Следи от най-старите хомо сапиенс в Европа

През пролетта на 2020 г., докато изследва пещерата Бачо Киро (край Дряново) международен екип попада на сензационна находка -  кости на животни, оръдия на труда от камък и кост, украшения и остатъци от  човешки скелети на възраст между 45 000 и 47 000 години. Това са най-ранните останки от първите хомо сапиенс, открити на територията на Европа. Находките доказват, че в този период „разумните хора“ се се установили в тази част на континента и са заживели заедно с неандарталците. Доскоро откритите следи от хомо сапиенс в румънска пещера (Pestera Muierii) отпреди 41 000 години се считаха за най-древните на континента.

Най-старото обработено злато в Европа и света

Близо до черноморския град Варна, през 1972 г. археолози попадат на древен некропол, съдържащ най-старото технологично обработено злато в света. Откритите златни предмети са над 3000 на брой, а общото им тегло надвишава 6 кг. Изящно изработените артефакти са от края на V – началото на IV хил. пр. Хр. и се причисляват към т.нар. халколитна култура в района /част от която е и Солницата край Провадия/, считана за най-старата на континента.

Най-старият жив град в Европа

Пловдив е град на над 8000 години, а миналото му може да се проследи от праисторията до наши дни. Според изследователите това е най-древният град на континента, в който животът никога не е спирал. Той е бил населяван още от преди траките и римляните. Според някои световни класации, освен че е най-старият жив град в Европа, Пловдив е петият най-стар жив град в света, предхождан от Йерихон, Библос, Дамаск, иранският град Суза.

Долменът в местността Корубата в Странджа от 8-7 в. пр. Хр.

Най-старата държава в Европа

България е най-старата държава в Европа и единствената, която не е променила своето име, откакто е основана. През VII в. прабългарите, предвождани от кан Аспарух, преминават на юг от река Дунав и през 681 г. създават там своя държава. Първата българска държава достига своя разцвет в началото на X век и оказва огромно влияние на европейските народи чрез своите уникални книжовни школи и литература.

Най-старата източноправославна независима църква в Европа

Българската православна църква е автокефална (самоуправляваща се) от 879 г. Признатият ѝ през 927 г. ранг на патриаршия я прави първата източноправославна църква в Европа с хилядолетна история. Тя предхожда автокефалността на Руската православна църква (1589) с цели 662 години, а на Сръбската (1219 г.) – с 292 г.

Фреска от църквата на с. Беренде от 13 в.

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05