Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великият пост подготвя вярващите за най-светлия празник – Възкресението

Снимка: архив

Днес започват най-дългите пости в годината, които имат за цел да подготвят вярващите за Възкресение Христово - най-големия празник за православните християни, който тази година ще честваме на 24 април.

Постите отварят пътя към Бога чрез покаяние, затова и Великият пост е време, в което трябва не само да се въздържаме от определен род храни, а и да се пазим от грехове, които ни опетняват и отдалечават от Бога.

Трябва да се знае, че когато се спазва строг пост не е позволена консумацията на абсолютно никакви храни от животински произход. Затова менюто на постещите включва основно хляб, плодове, зеленчуци, бобови храни, ядки, ориз, всякакви зърнени храни, нахут и др.. В първата и последната седмица на този период е установено да се пости по-строго и тогава се употребява храна без олио. Има обаче и някои изключения, например в събота и неделя са разрешени растителни мазнини и вино, но в ограничени количества. В определени дни може да се консумира риба – това са 25 март- Благовещение и 17 април – Цветница. Важно е да се каже, че от пости са освободени бременните жени, хората със здравословни проблеми, както и малките деца. И най-важното - човек може да пости според здравословното си състояние и особеностите на организма си, но по-същественото е да не вършим грехове и да не таим негативни чувства в сърцата си.

Голямата четиридесетница, така Църквата нарича този период от християнския живот. И това не е случайно - Христос започва своята мисия към човечеството с 40-дневен пост, въпреки че няма нужда да пости, защото е безгрешен. Прави поста, за да ни покаже какво значение имат и въздържането, и лишаването от храна. Чрез пост и смирение отново придобиваме право да ядем от Божествената храна - евхаристията или Светото причастие за християните – тялото и кръвта Христови.

„Първата седмица ние православните християни спазваме строг пост. В събота и неделя се събираме, за да се пречистим заедно – обяснява Отец Божидар от столичния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“. – През седмицата, за да можем да се причестяваме с Бог, църквата е отредила да се отслужва и една рядка литургия, наречена литургия на преждеосветените дарове, така че във всяка сряда и петък ще имаме възможност също да се причестим. Накрая стигаме до последната седмица, когато започва Страстната седмица“.

Още за смисъла на поста прочетете в публикацията Великият пост – време за духовно просветление и изцеление от колекцията на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

И български ритми звучаха на детски фолклорен фестивал в Марибор

Детско-юношеският танцов ансамбъл "Средец" от София представи българския фолклор на 25-ия Международен детски фолклорен фестивал "ФолкАрт" в Марибор, съобщават от посолството ни в Словения. Детското събитие е част от 32-ото издание на Летния..

публикувано на 28.06.24 в 14:11

"На армане с тъпане" - с магията на хорото в Разлог

На 28 и 29 юни град Разлог, област Благоевград, ни пренася в магията на българския фолклор. В тези дни на централния площад "Преображение" ще се проведе XIII Фестивал на традиционните хора "На армане с тъпане". Събитието се открива тази вечер от 19..

публикувано на 28.06.24 в 09:10
Елмалъ баба теке

Дервиши по нашите земи - легенди и мистерии витаят около текето на село Биволяне

Според османски документи  край днешното село Биволяне в община Момчилград са живели над 500 дервиши , които са се обучавали в Елмалъ баба теке. Някога религиозният център се славел кат о най-голямото средище на дервишите в тази част на..

публикувано на 26.06.24 в 09:15