Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Ангелова: В тези тъмни времена трябва да въздействаме на по-дълбоко, по-светло и добродетелно ниво

Снимка: Ани Петрова

През последните няколко години все по-често свързваме името на Биляна Чокоева-Ангелова с красивите видеоклипове, заснети върху красивите ѝ песни. Изпълнителите, които ги представят, са сред най-известните и обичани певци – Маргарита Хранова, Мариана Попова, Миро... В тези естетски видеа внушението на музика и текст, създадени от нея, намира своя „прочит“ в мълчаливата игра на наистина изключителни актьори – Койна Русева, Стефка Янорова и др., които разказват човешки истории, пресъздават състояния и емоции.

Биляна работи като продуцент в БНР. Завършила е музикалното училище в Русе и НМА – педагогически и теоретичен профил. Има и диплома по пиано и музикална теория от Royal College of Music – Лондон. От дете пише стихове, композира, но никога не си е представяла, че това ще се превърне в толкова завладяващо призвание. Особено когато задълго се разделя с музиката – тя рано губи родителите си, след това буквално потъва в грижи около двете си деца и всякакви житейски проблеми. За да преодолее кризата се обръща към психолог, а той ѝ дава съвет да се опита да пише песнички за своите деца. Постепенно това я увлича и ѝ открива цял нов свят.

„Най-голямото вълнение беше с изпълнението на първата ми песен. Тогава си мислех, че животът ми зависи от това да намеря правилната певица и тя да пресъздаде песента както съм си я представяла, и това наистина се получи с Христина Живкова. Тя има вълшебен глас и душевност, която излиза в кристални детайли когато пее. Изпълнението ѝ винаги е цветно, живо, докосващо, много съответстващо на моята нагласа.“

Биляна Ангелова с Маргарита Хранова

В началото Биляна няма много контакти в тези среди, но постепенно се запознава с хора, които я подкрепят. Сред тях е Емил Бояджиев, който аранжира песните ѝ и я подпомага всячески. „Марги Хранова прие да изпълни две мои песни, получиха се дори по-хубаво, отколкото си мечтаех“ – спомня си Биляна, която продължава да твори и за деца:

Детските песни ми дават жизнеутвърждаваща енергия, възможност да съм тази част от себе си, която е запазила хубавото, вярата, чистото, доброто. Много обичам и контактите с децата, самата реализация, изпълнението им. Много съм щастлива, че има такъв формат като Детската „Мелодия на годината“. Вече няколко години това е едно от основните ми вдъхновения. Нивото и избора на автори, цялата организация, която прави Надя Ботева и нейният екип, всичко това извежда до много красив резултат. Събитието привлича в ежегодните си издания над 130 деца, участници в различни формации. Винаги е заредено с много чистота, радост, вдъхновение.“

Биляна се запознава с продуцента Игор Марковски през 2018 г. Тази среща води до прекрасно творческо сътрудничество. Първият им съвместен проект е „Нависоко“ – песен в изпълнение на Миро и Койна Русева, а клипът, заснет под режисурата на Васил Стефанов и Стефи Николова (с които работи до днес), е наистина впечатляващ.


В социалните мрежи Биляна често споделя своята поезия. Стиховете ѝ са необичайни, нежни и докосващи. Споделя и музиката си, но извън това не е много умела в популяризирането на творчеството си. „Никак не се справям с организационната част, оставила съм всичко на Игор Марковски, който има талант и в това отношение. Така песните достигат до по-широк кръг в различни пространства“ – казва тя и продължава:

„Посоката на Игор да възражда стойностна музика и визия, съдържа много ценен потенциал. Благодарна съм, че се отделяме от общата звукова маса, която залива пространството, често с по-ниски критерии. В тези малки филмови истории се срещат няколко вида изкуство. Музиката и текстът предразполагат към по-нататъшно драматургично развитие, а Игор винаги усеща много добре посоката, в която да разгърне посланието. Мисля, че това е начин да се въздейства в тези тъмни времена - на по-дълбоко, по-светло и по-добродетелно ниво, да се замисли човек върху това каква е мисията му в живота, а не просто да гледа на музиката консуматорски. Важно е да се среща с красиви неща, които да го провокират и вдъхновяват да създава и с нещо красиво да допринесе към този свят. Затова вече не се оглеждам какво получавам – награди, обратна реакция… Много ми се иска по някакъв красив начин да изразя своята благодарност към Бог за това, което ми е дал - най-смисленото нещо за мен.“

Колкото до връзката с класическата музика – първата любов на Биляна, ще я чуем в тембъра на цигулката „Страдивариус“ (от 1710 г.) в ръцете на Светлин Русев, който свири в две от песните ѝ. Както и пианото, под пръстите на друг световноизвестен български музикант – Людмил Ангелов. Биляна е щастлива, че и двете ѝ деца са свързани с музиката – и като занимания, и като духовни ценности.


Снимки: Ани Петрова, Facebook /Биляна Ангелова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15