Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония преброи едва 3504 българи

Апостол Симовски
Снимка: БГНЕС

В проведеното през септември 2021 г. преброяване на населението в Република Северна Македония едва 3504 души са се определили като българи, съобщи Апостол Симовски, директор на Държавния статистически институт. Същевременно само през последните 15 г. над 86 хил. граждани на страната са взели български паспорт, показват данните на българското правосъдно министерство.

Според резултатите в преброяването в Северна Македония живеят 2 097 319 души – от тях 54% се определят като македонци, 30% като албанци, 4% като турци, 2% като роми, 1% като сърби, 1% като бошняци и 0,5% като власи. “Преброяването беше проведено успешно и професионално”, коментира Апостол Симовски и добави, че данните са обработени в рекордно кратко време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30
Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36