Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония преброи едва 3504 българи

Апостол Симовски
Снимка: БГНЕС

В проведеното през септември 2021 г. преброяване на населението в Република Северна Македония едва 3504 души са се определили като българи, съобщи Апостол Симовски, директор на Държавния статистически институт. Същевременно само през последните 15 г. над 86 хил. граждани на страната са взели български паспорт, показват данните на българското правосъдно министерство.

Според резултатите в преброяването в Северна Македония живеят 2 097 319 души – от тях 54% се определят като македонци, 30% като албанци, 4% като турци, 2% като роми, 1% като сърби, 1% като бошняци и 0,5% като власи. “Преброяването беше проведено успешно и професионално”, коментира Апостол Симовски и добави, че данните са обработени в рекордно кратко време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

Андромахи Барди – момичето, което превърна българската си различност в сила

" Казвам се Андромахи Барди . Аз съм на 22 години , бивша ученичка на Българско то неделно училище " Св. св. Кирил и Методий " в Атина, а сега вече и преподавател там. Живея в Атина, родена съм тук, но майка ми е от..

публикувано на 04.06.24 в 10:30
Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

обновено на 02.06.24 в 16:08