Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василка Дамянова: ˮИ в радост, и в тревоги песента е спасение“

Снимка: архив

Именитата северняшка певица Василка Дамянова е посветила десетилетия на народната песен. Със своето изкуство тя е вълнувала публиката в Европа, Америка, Азия, Африка.

Вдъхновение, любов, отдаденост  към традициите завладяват Василка Дамянова още в детските години в родната Горна Митрополия, Плевенско, сред музикалното ѝ семейство и местните празници. Градчето се намира в Средна Северна България, в района, наречен Мизия - ˮцарството“ на духовите оркестри. Голяма школа за певческото развитие на младата изпълнителка са сценичните ѝ изяви в групата за народни певци с ръководител Каньо Бедров към Концертна дирекция – София, с която обикаля страната. Музикантските си умения обогатява и в Ансамбъла при Тракийското дружество в София, като подготовка към следващия професионален връх. През 1971 г., след тежък конкурс в три тура, Василка Дамянова е приета в Ансамбъла за народни песни на БНР. По онова време диригент е Красимир Кюркчийски, чиито многогласни песни-шедьоври са включени в албумите от поредицата на щвейцарския продуцент Марсел Селие – ˮМистерията на българските гласове“. Това име по-късно носи и женският народен хор, който през 1990 г. стана носител на престижната награда ˮГрами“.

Много са скъпите спомени от богатата певческа биография на Василка Дамянова. Някои от тях тя споделя пред Радио България:


ˮОт мъничка пея. Баща ми много хубаво свиреше на тромпет, също и неговите братя. Репетираха вкъщи и така имах възможност да доразвия и разширя репертоара и знанията си. Имах шанса да попадна в АНП на БНР. Благодарна съм за подкрепата на колегите от радиото - Георги Минчев, Румяна Цинцарска, Юлия Цанкова, Теодора Пеева, Тони Гърдева. Те ни даваха криле – да записваме и да издирваме хубави песни, още и още… Когато постъпих в ансамбъла – диригент на хора беше Красимир Кюркчийски, а на оркестъра – Коста Колев. Кюркчийски умееше да ни вдъхновява, всичко постигахме с лекота. Произведенията му са величина във фолклора. Беше невероятен човек. И не само той. Здравко Михайлов, Георги Генов - чисти, скромни хора... Ние истински се раздавахме и успехът беше налице. Наградата ˮГрами“ е нещо велико за мен. Пели сме в най-престижните зали. Много съм се вдъхновява когато пеехме в катедрали. Акустиката е невероятна. Хората ни слушаха със смирение, но на края не ни оставяха, докато не изпеем 2-3 биса.“


С красивия си алтов глас Василка Дамянова оставя следа и с повече от 40 записа на солови песни, които възраждат позабравени образци от родния край. Забележително е, че ги запяват и младите последователи на фолклора. За немалък период от време изпълнителката участва в трио ˮЗорница“, заедно с Калинка Згурова и Руска Недялкова.

ˮПрез 1974 г. образувахме трио ˮЗорница“ – спомня си Василка Дамянова. - Композиторът Стефан Кънев направи за нас песента ˮСеднала ми е Марийка“, с която великолепно се представихме на Прегледа на професионалните състави в Благоевград. Спечелихме награда и това ни стимулира да продължим да работим. Станахме известни, особено след концертите ни из Америка. Колкото до последните години, съвсем наскоро Даниел Спасов и Милен Иванов ме поканиха да пея в новата формация ˮГласове на традицията“. Радвам се, че тези млади хора уважават по-старите изпълнители. Много хубав е този контакт, пълни душата. И в радост, и в тревоги, и във всичко песента спасява.


След броени дни настъпва голям празник, който е скъп за мен и затова, че когато съм се родила, е било навръх Великден. На всички пожелавам светли празници, а Великден да ни донесе здраве, здраве и пак здраве!“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35