Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С песните на Кичка Савова" отново събира сърцати народни музиканти

Снимка: Facebook / fondacia.kichkasavova

Фестивалът "С песните на Кичка Савова" е едно от най-забележителните фолклорни събития у нас. Провежда се в с. Сладун, разположено в югоизточния край на страната ни, съвсем близо до границата с Република Турция. Предстои единадесетото му издание, което отново ще събере стотици певци, инструменталисти и танцьори, групи за автентичен и обработен фолклор, самодейни ансамбли, представящи старинни народни обичаи. Създаден от нашата именита тракийска певица Кичка Савова, която си отиде преди няколко години, фестивалът (30 април – 1 май) успешно продължава нейното дело.

"Организатор е читалище "Изгрев-1928" – с. Сладун, в екипа са Иванка Костадинова – председател на читалището, Надка Щегрова – секретар. Изключителни заслуги има кметът на община Свиленград г-н Анастас Карчев, който от самото начало подкрепя събитието. Както и Стефан Георгиев – кметът на с. Сладун, който, заедно с моята майка, е основател на фестивала. Много съм благодарна на всички тези хора – казва Стефка Здравкова, председател на фондация "Кичка Савова", дъщеря на известната изпълнителка. – Вече 11 години "С песните на Кичка Савова" се провежда, надгражда се, стана международен. Протича под патронажа на Министерството на културата и Института по етнография и фолклористика с Етнографски музей към БАН, с жури, чийто председател е етномузикологът доц. д-р Наталия Рашкова, което за нас е голяма чест. В елитния състав, който ще оценява е и Ваня Монева, диригент на звездния хор "Ваня Монева".

Фондацията, основана в чест на моята майка, за втори път ще присъди голямата награда на седем деца, определени за лауреати на фестивала, а тя е майсторски клас под ръководството на известната народна певица Дарина Славчева – също член на журито, преподавател в НМА "Панчо Владигеров", солистка на Ансамбъл "Тракия".

Тя ще подготви с децата песни от репертоара на Кичка Савова, които те ще изпълнят на галаконцерт в съпровод на известни инструменталисти. Ще получат и широка медийна изява."

"За мен е много важно този фестивал да продължи да се развива – споделя още г-жа Здравкова. – Така паметта за майка ми остава жива, за мен е нещо съкровено и ме докосва много силно. Представете си – около 1500 човека всяка година се събират, за да изпълнят песни на моята майка. Нямам думи да изкажа радостта си от това, което виждам, макар професионално да не съм свързана с фолклора. Връзката ми е чрез скъпата ми майка, оставила богато творческо наследство и един завет, който ние, нейните деца и внуци изпълняваме – да продължим делото ѝ да помагаме на младите таланти във фолклора. Ние го правим със сърцето си, щастливи сме, че подкрепяме тези деца да продължат напред, да имат възможност да работят с професионалисти. Всяка година все повече хора от цяла България, а вече и от Гърция и Турция, се събират в това отдалечено селце."

Българското национално радио е основен медиен партньор на фестивала. Гост на тържественото откриване е Ансамбъл "Загоре" – гр. Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25