Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Деня на храбростта и на Българската армия

За да проявиш храброст не трябва да си знаменит световен лидер или супергерой

Снимка: nvu.bg

Герьовден е един от най-тачените празници в българския народен календар. Освен за над 200 000 българи, които носят името Георги и неговите производни, светецът е покровител и на Българската армия. Но, събрани около празничната трапеза, рядко си даваме сметка за пълното име, с което е записан този ден в националния календар: 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Храбростта, за която човек не се замисля в ежедневието си или свързва проявленията ѝ с исторически фигури или филмови герои. Това качество обаче е заложено във всеки от нас и проявата му невинаги означава абсолютно безстрашие, както и не изисква участие в бойни действия.

В наши дни често храбростта е свързана с възможността да отстояваш своето мнение, дори когато мнозина не го споделят или го смятат за неудобно. 

Лидия Даскалова
“Храброст е, когато знаеш, че си победен, още преди да си започнал, но въпреки това започваш и се държиш докрай. Тогава много рядко побеждаваш, макар че понякога и това се случва – казва юристът и политолог Лидия Даскалова, цитирайки любима своя мисъл от книгата “Да убиеш присмехулник“ – Това е прекрасна дефиниция на думата храброст. Когато имаш своя кауза и дори първоначално да я защитаваш изцяло сам, си длъжен да я преследваш. Когато постигнеш някаква малка победа или направиш някому малко добро, ти привличаш още свои съратници, които може да припознаят твоята кауза.“

“Не е нужно да си супергерой или знаменит световен лидер, за да проявиш храброст. Тя може да се проявява ежедневно, дори и с малки стъпки, стига да имаме достатъчната воля за това“ – допълва младото момиче и неусетно насочва разговора към една от актуалните теми през последните седмици – предоставянето на военна помощ от България за Украйна. “Трябва да разберем, че понякога политиката трябва да се води и на база принципи, а не само на вечни компромиси. Това “извиване на ръце“,  на което бяхме свидетели от страна на БСП, ми се струва твърде неуместно в момент, когато страната няма никаква нужда от нови избори” – категорична е Лидия.

“Моето лично мнение е, че няма да се стигне до разпад на коалицията. След срещата на премиера Кирил Петков с украинския президент Володимир Зеленски стана ясно, че в България може да бъде ремонтирана украинска военна техника. Считам, че това е един компромисен вариант, който може да запази стабилността на коалицията, но и да отговори на нуждите на Украйна“, разсъждава по темата Лидия.


Колебливостта, с която страната ни подхожда към решаването на редица стратегически въпроси както днес, така и в миналото, твърде често я изправя пред прецеденти и неизгодни позиции по време на преговори със страните от ЕС, но и със стратегически партньори извън него.

„Постоянно сме пред дилема дали да бъдем твърди и да заемем категорична позиция, или по-добре да се снишим и отстъпим, както многократно беше изтъкнато – припомня послания в дебата, който българското общество води в изминалите дни младата българка. – Искрено вярвам, че тази политика на снишаване и несигурност ще приключи, защото България има потенциал да се нареди сред водещите държави в ЕС, като се старае да надгражда, без да отстъпва от постигнатото. Важно е да демонстрираме това много по-отчетливо“, категорична е Лидия Даскалова, член на Студентския клуб на политолога.

Снимки: nvu.bg, личен архив, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28