Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското участие на "Евровизия" 2022

България се представя с песента “Intention” на Intelligent Music Project

Снимка: Facebook /Intelligent Music Project

На 10 май е първият полуфинал на конкурса Евровизия, който тази година се провежда в Торино, Италия. Както вече ви информирахме, българският представител за изданието през 2022 г. е групата Intelligent Music Project. Вторият полуфинал е на 12 май, а финалът, на който ще научим победителя, е на 14 май.

Оказва се, че България попада в Топ 2 на най-успешните държави на конкурса за последните 6 години по общ брой получени точки във финала. Преди страната ни в класацията е само Италия, която спечели конкурса през 2021 година, а след нас са още 38 държави, сред които и такива с големи музикални индустрии като Швеция, Великобритания, Германия, Испания, Франция. В класацията са взети предвид точките от финалите с българско участие от 2016. За впечатляващия резултат на България са отговорни второто място на Кристиан Костов през 2017 г. в Киев, четвъртото място на Поли Генова през 2016-а в Стокхолм, 11-ото място на Виктория в Ротердам през 2021-ва и 14-ото място на EQUINOX в Лисабон през 2018 година.

Нека припомним, че  Intelligent Music Project е създадена по идея на Милен Врабевски през 2012 г., който е продуцент и автор на цялата музика и текстовете на групата. Въпреки че по професия е лекар, д-р Врабевски има невероятни музикални идеи и талант да прави музика и да събира правилните хора.

В началото Intelligent Music Project е студийна група, включваща клавириста Иво Стефанов в ролята на звукорежисьор и музикален копродуцент, заедно с много международни рок звезди като Джон Лоутън, Джоузеф Уилямс и Саймън Филипс от "TOTO", Джон Пейн от "Ейша", Карл Сентънс от "Назарет", Боби Рондинели от "Black Sabbath" и "Rainbow", Тод Сучерман от "Styx" и много други музиканти. Милен Врабевски вече има 6 албума с групата. А съставът, който работи в момента, е заедно от 2018 г. Групата е деветчленна и в нея са едни от най-значимите български музиканти.

В интервю за БНР, младият певец Славин Славчев споделя пред Жени Монева:

“За мен посланието на песента Intention е неподвластно на времето, става дума за неща, които са вълнували хората от различни епохи. В текста се говори за войната, която понякога се налага човек да води със себе си, за да си позволи да се развива. Понякога границите, които сами си определяме, ни поставят в затвор. Бих казал, че това е химн на човека, който иска да върви напред и да се развива.”

Рони Ромеро, който е фронтмен от 3 години и е изцяло ангажиран с проекта Intelligent Music, е може би най-активният и търсен рок певец днес, избран лично от легендарния Ричи Блекмор да пее за Rainbow. По повод предстоящото му участие с Intelligent Music Project на "Евровизия", Рони Ромеро казва:

"Като музиканти имаме отговорност в днешно време, предвид пандемията, от която излизаме, сега и с тази война между Русия и Украйна. Трябва да дадем на хората позитивно послание, да дадем надежда. Ние трябва да поемем отговорността да направим хората по- щастливи и за кратко да ги изведем от тази реалност. Това много добре подхожда на "Евровизия"- да обединява хората и да ни кара да се чувстваме част от една общност. Затова предложението на Intelligent Music Project да участваме на "Евровизия" беше перфектно. По време на концертите от предварителната обиколка хората видяха какво можем, какво се опитваме да им кажем и всички много добре приеха нашето изпълнение. След живите изпълнения, коментарите в социалните мрежи бяха: "О, тази група изглежда страхотно и определено има какво да покаже! И това е едно от основните ни предимства, ние не сме група, създадена за "Евровизия". Ние сме истинска рок група, от години свирим заедно, така че имаме шансове, въпреки конкуренцията и позицията да излезем непосредствено след групата от Украйна."

"Още от самото заглавие ние поставяме акцент върху един простичък факт – никога не е късно да тръгнеш по верния път, а за да се случи всичко това, е нужно сериозно намерение!“ – казва авторът на музиката и текста на песента д-р Милен Врабевски.  

Съставил: Албена Безовска

Снимки: Facebook /Intelligent Music Project




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15