Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителната агенция за българите в чужбина награди талантливи деца от общностите ни по света

България и мирът в очите на децата ни зад граница

Дейв-Стивън от Франция: Рисунката ми е за всички деца по света, а посланието е да са приятели

13
Снимка: Диана Цанкова

Страната ни отново се е надвесила над бездна, опитвайки се да съзре дирите на поредния уникален български модел. Но вместо непрестанно да търсим себе си, този път може да погледнем към онзи чист, идеализиран образ на България във въображението на нашите деца. И няма никакво значение на колко километра отстоиш от мястото, на което би искал да живееш - щастието не е географско понятие, а усещане, представа, приемане и... сбъдната мечта.

България в слово, цвят и музика – такава я представиха българските деца зад граница в трите творчески конкурса на Изпълнителната агенция за българите в чужбина – литературния "Стефан Гечев", за рисунка "България в моите мечти" и по пеене "Любка Рондова". Победителите получиха грамотите си от вицепрезидента Илияна Йотова и изпитаха вълнението да се запознаят със свои връстници от различни страни.


"Много е хубаво мотото на този конкурс – ние, българите по света, свободни, единни и достойни – заяви на церемонията в Националния дворец на децата Илияна Йотова. – В тези три думички като че ли се събира цялата наша народопсихология, желание и мечта – да помним своята богата и дълга история и да бъдем свободни по дух, защото само тогава ще бъдем истински българи. Няма значение къде съдбата ни е отредила да живеем, но там, зад граница, е духовната империя на България. Навсякъде, където има българи, ще има български дух и българска памет за род и родина."

Прародина, скъпа моя,

Красотата ти безкрайна.

Почитателка съм твоя

И чудна си, и знайна...

Десетокласничката Аделина Христова от общността на бесарабските българи в Украйна за първи път изпитва трепета на живо да се запознае със своята прародина. Тя учи български език и литература, много харесва България и мечтае да изучава информационни технологии в наш университет.

Аделина Христова (вдясно) и Наталия Пейчева
"Много съм доволна, че Господ ми даде възможност да се запозная с толкова добри хора – казва момичето, чието стихотворение "Любов към България" спечели първа награда за своята възрастова група в раздел "Поезия". – Аз съм от Болград, Бесарабия. Много ми е болно за моята майка Украйна. Всеки момент за нас може да бъде последен. Ние не знам какво ни чака, затова просто живеем – колкото животът ни дава, толкова се радваме."

"Засега функционираме, само да не стрелят", намесва се в разговора Наталия Пейчева, директор на българското училище, което Аделина всяка седмица посещава. Преподавателката е дошла на церемонията, за да получи наградите на своите ученици, спечелили много призови места.

"Пак се завръщаме в Украйна, защото ние я обичаме – добавя тя. – При нас сега е много страшно. Русия ни унищожава. За Путин мога да кажа много лошо и нищо хубаво. Не може в 21-и век да унищожава – трябва да бъде мир, децата да растат, да се учат, да се развиват, а пък той иска да унищожи целия свят и в частност нас, украинците. Ние сме българи, но живеем в Украйна. Говорим и на руски, и на украински, и на български, и на английски – на различни езици."

Дванайсетгодишната Ан-Мишел Ерон има късмета да се роди в далеч по-щастлива страна, но въпреки това избира за тема на есето си "Мирът по света". "Много съм тъжна за ситуацията в Украйна. Ужасно е и просто пожелавам на хората много щастие и всичко да се оправи за тях", казва тя. Момичето и деветгодишния му брат Дейв-Стивън са родени в Париж в семейството на българка и французин, говорят прекрасно майчиния си език и всяко лято прекарват при баба и дядо във Враца. И двамата участват в повече от една категория в конкурса.

Ан-Мишел и Дейв-Стивън Ерон
"Свиря на пиано от петгодишна и оттогава не съм спряла – разказва Ан-Мишел. – Уча във френската консерватория в Париж. Участвала съм в много международни конкурси в различни държави. Свирила съм в "Карнеги хол" в Ню Йорк, в Залцбург, в много зали в Гърция. Искам да стана пианистка."

Дейв-Стивън пък мечтае един ден да се занимава с компютри. Междувременно пише и рисува. Именно негова картина – с бял гълъб в центъра, привличаше вниманието от сцената.


"Рисунката ми е за всички деца по света, а  посланието е да са приятели", обяснява той. И бърза да застане сред момичетата и момчетата за груповата снимка.

Снимки: Диана Цанкова
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръстиха звезда на името на българското училище в Чикаго

„Малко българско училище“ в Чикаго вече има своя звезда в Космическото пространство. Тя е кръстена на просветното средище и е получена по повод неговата петнадесета годишнина и петата година от основаването на Център „Малката България“. Това съобщиха от..

публикувано на 16.06.24 в 13:53
Митрополит Николай Пловдивски и Западно- и Средноевропейски Антоний, отслужиха литургия в Дубай

Българите в Дубай създадоха своя църковна община носеща името на Св. Иван Рилски

С благословението на Йоан Десети, патриарх на Антиохия и на целия Изток, и по решение на Светия синод на Българската православна църква митрополит Николай Пловдивски и Западно- и Средноевропейски Антоний, отслужиха литургия в Дубай. Двамата владици са на..

публикувано на 16.06.24 в 12:58
Проф. д-р Антон Андонов

Семинар по български фолклорни танци в израелския град Бат Ям

Семинар по български народни танци ще се проведе днес в град Бат Ям в Израел (ул. „Хавива райк“, №3) от 18,30 ч. Ще го води проф. Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив..

публикувано на 16.06.24 в 06:10