Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин посрещна първия кораб с чужди туристи за 2023 г.

2
Снимка: БТА

Първият за туристическия сезон круизен кораб по Дунав акостира на 20 март във видинското пристанище. На борда на луксозния "Viking Lif" пътуват близо 150 американски  и японски туристи, които посетиха първо уникалните Белоградчишки скали и крепостта "Калето". После се върнаха да разгледат крепостта "Баба Вида" във Видин. През новия туристически сезон на пристанище Видин се очаква да акостират 294 круизни кораба с над 36 000 чуждестранни туристи. По традиция сезонът започва на 20 март и тази година ще продължи по-дълго - до 27 декември, за когато е планирано последното плаване на круизен кораб по Дунав. Най-натоварени са месеците май, юни, юли, август и септември, в които акостират от 40 до 45 кораба месечно.

Пътуванията по реката след 2010 г. се превърнаха в туристически хит за чуждестранните туристи, особено от Америка и Азия, предава БТА. Любопитното е, че всички туристи са над 65 години, като преобладават семейните двойки. Според гидовете на круизните кораби чуждите туристи проявяват силен интерес към религиозни и исторически обекти в България, както и към обекти от близкото минало.

Снимки: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10