Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Матева, член на ЦИК пред Радио България:

По-голям брой служители ще приемат протоколите от изборните секции зад граница

Гласуваме в 737 секции в 61 държави на предсрочния парламентарен вот на 2 април

Росица Матева
Снимка: БГНЕС

Създадени са условия процесът по отчитане на резултатите от парламентарния вот зад граница да протече по-леко, посочи Росица Матева, зам.-председател на Централната избирателна комисия. В интервю за Радио България тя поясни, че, за да се избегне чакането с часове след края на изборния ден, приемането на протоколите с резултатите от секциите по света ще се извършва от по-голям брой служители. Както и досега, книжата ще бъдат приемани в ЦИК, която действа като районна избирателна комисия за чужбина.

„Информационно обслужване е предвидило по-голям брой оператори в изчислителния пункт, в който ще се приемат документите. Ще работят повече служители и от страна на Държавната агенция за национална сигурност. Правим всичко необходимо, за да могат да бъдат приети максимално бързо и обработени документите. Много е важно протоколите да бъдат правилно попълнени – обясни Матева. – За целта на страницата на ЦИК, в секция „Гласуване извън страната“, е достъпен електронният вариант на секционните протоколи както за хартиеното, така и за машинното гласуване. Нашата препоръка е след като преброят бюлетините и са попълнили черновата на протокола, да въведат тези данни в електронния образец и да натиснат „Провери“. Ако всичко е попълнено правилно, нека да пренесат резултатите в оригиналния секционен протокол, който да ни изпратят. По този начин предаването на документите ще става много по-бързо.“

Окончателният брой на секциите зад граница е 737, разположени в 61 държави. Техните адреси може да откриете ТУК.

Избирателите трябва да знаят, че могат да подадат своя глас навсякъде, където има избирателна секция, независимо дали са предали заявление за гласуване извън страната или не. Същото се отнася и за български граждани, които не живеят трайно зад граница, но в изборния ден се намират в чужбина. Това трябва да се знае и от членовете на СИК“ – заяви Росица Матева.

Избирател, който има някакво увреждане, което не му позволява да изрази сам вота си, може да гласува с придружител като преценката за това е на председателя на СИК. Един придружител може да оказва съдействие най-много на двама избиратели, поясни Матева.

Организацията на вота зад граница от страна на ЦИК върви нормално, допълни тя. Назначени са членовете на СИК. Събота, 25 март, е срокът, в който могат да бъдат правени замени или незаетите места да бъдат попълнени с предложени от МВнР членове, обикновено това са български граждани по места. Външно министерство отговаря и за логистиката, наемането на помещения и осигуряването на необходимите материали.

Приети са и методическите указания за протичането на изборния ден извън страната, съобразени със спецификите на вота в чужбина, а именно: липсата на преференции, липса на  видеонаблюдение, различните процедури по приемане на изборните книжа и материали, по изпращане на резултатите от гласуването в ЦИК и пр.. Важно уточнение е, че не се допуска гласуване със свидетелство за управление на моторно превозно средство. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител, се посочва в указанията.

„Министерството на външните работи има задължението да ги разпрати към членовете на секционните комисии. Оттам изразиха становище, че не е целесъобразно да правим обучение за членовете на секционните комисии, които са със служебно или трудово правоотношение в държавната администрация. Досега провеждахме такива в сградата на министерството, но сега може би ще се предвиди онлайн обучение за всички членове на СИК извън страната. Дори да няма такова, в методическите указания много подробно са описани всичките им действия, включително отчитането на резултата и начинът на изпращане на документите след края на изборния ден.“

Препоръката към членовете на секционните комисии е да бъдат спокойни и внимателни при отчитането на резултатите и попълването на протоколите след края на изборния ден, за да могат да приключат своята работа по-бързо и успешно.

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25