Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонските българи искат да участват в промените на конституцията

Снимка: БГНЕС

Отворено писмо до президента на Северна Македония изпратиха от Сдружение Културен център „Иван Михайлов” в Битоля. Членовете на заличеното от властите сдружение настояват да участват в изработването на предложението за промяна в македонската конституция, чрез което българите ще бъдат включени в основния закон, по ангажимента поет в преговорите с ЕС. 

„Нищо не може да отмени факта, че в Северна Македония има български въпрос, който може да бъде решен само с инструментите на демокрацията и на върховенството на закона. … Сигурни сме, че разбирате, че не може да обсъждате нашия статут зад гърба ни и да твърдите, че търсите решение“, се казва в писмото, съобщава БТА.

Македонските българи призовават Пендаровски „да не се заиграва с термина "малцинство", защото не се смятат за малцинство“; да не агитира в ЕС, че македонските българи са фашисти и да помоли службите за сигурност да не харчат напразно парите на данъкоплатците за създаване на фалшиви български сдружения, както и да не разчита на „корумпиране на отделни обществени лица в София”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виктория Томова ще играе на четвъртфинал в Бад Хомбург

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова достигна до четвъртфиналите на турнира на трева WTA 500 в Бад Хомбург. Тя извоюва трета поредна победа в германския град – една в квалификациите и две в основната схема. Виктория Томова..

публикувано на 26.06.24 в 08:51

Ден за противодействие на наркманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42

Последни консултации преди връчване на първия мандат за формиране на правителство

Президентът Румен Радев днес, 26 юни, завършва консултациите с парламентарните групи от 50-ото Народно събрание, както предвижда конституционната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките..

публикувано на 26.06.24 в 07:05