Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български младежи ще търсят "Българските следи по света”

Второто издание на Международното младежко биенале "Българските следи по света - с палитра, камера и слово", организирано от Българско неделно училище "Асен и Илия Пейкови" и Културна Асоциация "Паралел 43" започва днес в Рим, Италия.

Основната цел на форума е да съживи колективната памет на българските общности в чужбина и младежите в България чрез възстановяване на обичаи, традиции, спомен за исторически места, личности, паметници, храмове и др., пръснати из целия свят. С подкрепата на преподавателите от българските училища в България и чужбина учениците ще се превърнат в изследователи, откриватели и пазители на българските следи, които ще бъдат събрани и систематизирани в тематични албуми.

Биеналето се провежда под патронажа на Българската академия на науките, Министерството на образованието и науката на България, Изпълнителната агенция на българите в чужбина, посолството на България в Рим. Партньори на събитията са Асоциация на българските училища в чужбина, Българският културен институт в Рим, Националното издателство "Азбуки" и др.

Желаещите да се включат могат да участват с една творба от сферата на художественото творчество - живопис или графика, придружени от писмено описание на българките следи, както и с късометражен документален филм (до 6 минути). Срокът за изпращане на творбите в електронен вариант е до 1 септември 2023 г. на адрес scuolabulgara@gmail.com. Ще бъдат раздадени предметни награди, ваучери за пътуване до остров св. Анастасия, грамоти, книги и тематични албуми от биеналето.

Вижте регламента на конкурса тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи от Милано представят за първи път родината на фестивала "Il mondo in casa"

За първи път България ще бъде представена на международния фестивал "Il mondo in casa", или "Светът у дома", в Милано. Форумът се провежда за осма поредна година, като основната му цел е да постигне опознаване и диалог между различните общности на..

публикувано на 06.06.24 в 15:30

Ръководството на район Тараклия проведе срещи в София

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на район Тараклия в Молдова Лазар Дерменжи и началника на Службата за външни отношения на района Степан Карамалак. Те обсъдиха взаимодействието на българската общност в Молдова с..

публикувано на 05.06.24 в 11:35
Светослав Иванов

Търси се решение на проблемите пред българските неделни училища в Украйна

Среща с председатели на български обществени организации бе организирана от Генералното консулство на България в Одеса. На форума бяха разгледани проблемите пред неделните училища в Украйна, които работят по националната програма "Роден език и..

публикувано на 05.06.24 в 09:35