Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докато българите не бъдат записани в конституцията на РСМ, няма да има междуправителствена конференция в ЕС

Снимка: БГНЕС

Следващата междуправителствена конференция в Европейския съюз с европейските институции няма да се състои, докато българите не бъдат записани в основния закон на Северна Македония (РСМ). Така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори на въпроса как България защитава гражданите на РСМ, които се самоопределят като българи, след като връчи български документи за самоличност на Християн Пендиков.

На брифинг пред журналисти Йотова изтъкна, че в момента върви скрининг на Европейската комисия (ЕК), който оценява тяхното законодателство. По думите на Йотова, този процес трябва да приключи в средата на есента тази година и ако дотогава Конституцията на РСМ не е променена, въпреки доклада на ЕК, България не може да даде зелена светлина на присъединяването ѝ.

По публикацията работи: Михаил Георгиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българо-американска полицейска асоциация/Фейсбук

Българо-американската полицейска асоциация връчи стипендии на българи в САЩ

Стипендии в размер на 1000 щатски долара връчи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) на сънародниците на Ричард Георгиев и Диана Гечева. Това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на Асоциацията, цитирана от БТА...

публикувано на 28.06.24 в 16:17
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35