Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Босилеград почетоха паметта на български военни и откриха изложба на БАН

Снимка: glaspress.rs

Представители на Културно-информационен център „Босилеград“, на Демократичния съюз на българите и на Сдружение „Глас“ почетоха паметта на петима български офицери от Шести конен полк и поднесоха цветя в Босилеград пред паметните плочи на българските военни.

Полковник Иларион Танев, поручик Станислав Стефанов, поручик Асен Минков, подпоручик Контев и вахмистър Христо Владов губят живота си, след като на 28 юни 1913 г. се сблъскват в центъра на Босилеград със сръбски военни от Десети пехотен полк. В сражението падат жертви и от двете страни. Петимата български офицери са пленени и разстреляни, въпреки международните конвенции. Събитията са документирани в Карнегиевата анкета. През 2013 г. по повод стогодишнината от събитията през Междусъюзническата война, български организации от Босилеград поставиха паметни плочи с имената на офицерите и от десет години почитат паметта им. 

На 28 юни, когато в Сърбия се чества Видовден Институтът за етнология и фолклористика при Българската академия на науките (БАН) трябваше да открие в салона на Културно-информационен център „Босилеград” изложба на тема „Българско културно наследство в чужбина: места и практики“. Председателят на Културно-информационен център „Босилеград“ Иван Николов съобщи за БГ Свят на БТА, че те са били спрени от служители на Граничен контролно-пропускателен пункт „Рибарци – Олтоманци“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България - на фестивал на културното многообразие в Сарагоса

България беше достойно представена на традиционния празник на културното многообразие "Zaragoza Diversa", провел се на площада пред внушителната катедрала „Пилар“ в испанския град Сарагоса на 18 и 19 май. В него традиционно се включват представители..

публикувано на 20.05.24 в 19:18

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

“ Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп .” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04