Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават проучванията на археологическия комплекс Перперикон

Снимка: БГНЕС- архив

През летните месеци и тази година скалният град Перперикон в Източните Родопи става арена на интензивни проучвания, съобщи кореспондентката на БНР в Кърджали Валя Апостолова. Тя допълва, че заради направените от археолозите открития вече над 20 години комплексът край Кърджали е сред водещите културно-исторически обекти в България.

Средновековна крепост от VІ – ХІV век, Перперикон е разположен на 15 км североизточно от град Кърджали, като се извисява на скален връх с кота 470 м. Това е една от най-големите родопски крепости (12 000 кв.м). Комплексът включва дворец - светилище от VI - V в. пр. н. е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм - прорицалище. Смята се, че тук е била една от столиците - резиденции на тракийските царе. Дворецът е имал Г-образна форма, бил е на 3-4 етажа и е имал 40 стаи, съобщават от Туристическия информационен център в Кърджали.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Репродукция на първата българска история от XVII в гостува в президентството

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо век знаменитата "История славянобългарска" на отец Паисий, ще бъде представен днес от 11.00 часа в..

публикувано на 21.05.24 в 06:30

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28