Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков: От първия ден гасим пожарите на служебното правителство

Има договорени стъпки за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец"

| обновено на 03.08.23 в 16:13
Снимка: БТА

Очевидни управленски грешки, нарушаване на правилата и гасене на пожари в повечето министерства още от първия работен ден – така премиерът Николай Денков обрисува полученото наследство от служебния кабинет.  

По думите му, милиарди левове са под риск или загубени; през м.г. не е представен проект за редовен бюджет, каквото е изискването по закон, а впоследствие предложеният е с раздут дефицит от 6,4%; заради забавени реформи и пропуснати инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост има риск да не получим част от средствата през 2023 г. 

Николай Денков даде редица примери – един от тях засяга договора с турската държавна фирма “Боташ” за покупко-продажба и доставка на природен газ, който, според него, е неравнопоставен за наша сметка.  

Премиерът обясни, че турската фирма получава достъп до българския и до европейския пазар, докато ние нямаме такъв до турския. Освен това 13-годишният договор ни задължава със стотици милиарди левове годишно дори при положение, че не внасяме заложените количества газ.  

“Министърът на енергетиката е поел ангажимент да се опита да договори максимално добри условия за България с пълно уважение към турската страна, но той е поставен в една изключително трудна и неизгодна позиция”, заключи Николай Денков по време пресконференция по актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството, в която взеха участие и петима министри от кабинета

Има договорени стъпки за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец", каза премиерът

Николай Денков заяви, че концесията на пристанище „Росенец“ може да бъде прекратена, а в договора са описани действията при такава стъпка. Относно предложението на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС за прекратяване на двегодишната дерогацията за рафинерията "Лукойл" за работа с руски петрол, Денков каза, че няма окончателно решение на парламента, но вече се анализират икономическите рискове от подобна стъпка. "За нас е важно рафинерията да работи без прекъсване, за да се осигурят необходимите горива в България и в региона на цени, подходящи за населението", посочи премиерът в отговор на въпрос на руската агенция ТАСС.
"Трудно ще се справим без работеща рафинерия в страната, независимо, кой оперира. Нямаме инфраструктура, жп вагони и автотранспорт, с които да бъдат пренасяни внасяни по море продукти. Според последните справки на Европейската комисия и в Гърция, и в Румъния производствената цена на горивата е с 15-25 стотинки по-висока от тази, на рафинерията в България, което означава, че и цените ще бъдат по-високи", каза вчера пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59