Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият министър: Пари за възстановяване след бедствието има

8 септември е обявен за Ден на национален траур

| обновено на 07.09.23 в 16:09
Снимка: БТА

Пари за бедстващите райони от потопа има. Това заяви пред журналисти финансовият министър Асен Василев след среща в парламента с председателите на бюджетната комисия и комисията по сигурност и обществен ред. По предварителни оценки 12 моста се нуждаят от ремонт, освен останалите щети в резултат на наводненията по Южното Черноморие. За мостовете са необходими от 20 до 30 милиона лева, а Фондът за бедствия и аварии разполага със свободен ресурс от над 60 млн. лв., подчерта Василев. Военнослужещи от инженерните формирования в Българската армия в момента извършват оглед и оценка на щетите на три мостови съоръжения. През изминалото денонощие в пострадалите райони са работили над 100 доброволци.

Европейската комисия съобщи, че по молба на България е предоставила на българските власти данни от спътниковата система "Коперник" за оценка на обстановката в районите, поразени от наводненията по Южното Черноморие в последните дни. "Ако впоследствие постъпи молба за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита, ще направим всичко възможно да окажем необходимото съдействие", каза говорителят на Европейската комисия Балаш Уйвари.

Правителството реши утрешният ден да бъде Ден на национален траур за жертвите, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09