Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Претендентът за „Оскар“ „Уроците на Блага“ взе 7 „Златни рози“ във Варна

Стефан Командарев
Снимка: БТА

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев и „Диада“ на Яна Титова си поделиха голямата награда за пълнометражен филм в 41-вото издание на фестивала на българското кино „Златна роза“. Журито във Варна изтъкна, че и двата филма са „феноменални, ангажирани и вълнуващи и влизат в диалог един с друг“. Призът за режисура отиде при Яна Титова за „способността ѝ да създава динамични и многопластови сцени и да извлече всичко от актьорите“. 

Фестивалът отличи за операторско майсторство Веселин Христов за работата му в „Уроците на Блага“. Лентата взе и наградата за сценарий, който е написан от Симеон Венциславов и Стефан Командарев. Иван Бърнев получи приза за мъжка роля за своята игра в българо-испанската копродукция „Васил“. За най-добра главна женска роля бе отличена завърналата се след 30 години в киното Ели Скорчева в „Уроците на Блага“.

Наградата за пълнометражен дебют отиде при Тонислав Христов за филма му „Добрият шофьор“. Наградата за късометражен филм на 41-вото издание на „Златна роза“ е за филма „Тихо в снега“ на Стефан Ганов, който е българо-немска копродукция. За първи път на „Златна роза“ имаше надпревара и за телевизионни сериали. Голямата награда в тази категория взе "Есента на демона" с режисьор Павел Веснаков. 

Специалната награда на фестивала беше връчена на режисьора Георги Дюлгеров „заради огромния му принос към българската кино култура, подкрепата към младите творци и осмислянето на българската история“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35
Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48