Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Счупено стъкло с форма на сърце или какво е истинското лице на войната – започва фестивалът „ОКО“

7
Кадър от филма „20 дни в Мариупол“
Снимка: 20daysinmariupol.com

„Героите са сред нас, не само в приказките! Украйна е пълна с герои, но мнозина от тях са мъртви“ – така започва разговорът ни бесарабската българка Тетяна Станева, сценарист, режисьор и директор на Международния етнографски филмов фестивал „ОКО“. Четвъртото му издание ще се състои в София от 1 до 7 октомври.

Ще бъдат представени към 50 документални творби от различни държави в общо 4 категории. Сред тях несъмнено се открояват филмите за войната в Украйна. Българската публика ще види "20 дни в Мариупол" на Мстислав Чернов, претендент за наградите „Оскар“. Лентата документира първите ужасяващи дни на руската инвазия, боевете по улиците на обсадения град и нападенията над невинни жертви, в т.ч. на деца и бременни жени. Но кинофестът „ОКО“ ще бъде открит с друга, не по-малко въздействаща украинска продукция. „Живот на предела“ на Павло Пелешок обхваща периода от Революцията надостойнствотодо нападението на Русия над Украйна.„Спирах филма, за да се изплача и после продължавах да го гледам“, казва Тетяна Станева и допълва:

Тетяна Станева

„Бих казала, че това е като видео учебник за историята на войната в Украйна. Виждаме и лъжата на Путин в прогресия, виждаме как бяхме наивни да мислим, че той няма да нахлуе с пълномащабна война, защото тя започна още през 2014 . Има страхотни архивни кадри, направени от самите режисьори, които през 2014 -та стават военни журналисти, а сетне, вместо камери, нарамиха оръжия и влязоха в армията, за да воюват. Сред украинските режисьори има много загинали, в т.ч. и мои колеги, които познавах и ми е тежко да го споменавам. Но има и ентусиасти! Защото, за да намериш финансиране сега за някой филм, е изключително трудно. Украйна няма пари за култура, затова се търси финансиране от европейски програми. И който извади късмет, успява да снима.“

Много е важно, според Тетяна, точно сега да се документира войната с филми, снимки, лични истории, да се покаже истината, такава каквато е. И тя няма нищо общо с „другата гледна точка“, с наративите на ширещата се и в България руска пропаганда. „Когато върви война, няма „друга гледна точка“, има черно и бяло! Или признаваме злото за зло и не си играем с него, или ставаме заложник на това зло, което ще ни изяде“ – казва Тетяна.

Фестивалът „ОКО“ ще представи също фотографска изложба – аукцион с творби на украински фотографи и военни кореспонденти.

Олександър Барон

„В момента подреждаме фотоизложба за аукциона на Олександр Барон- също украински българин, който до 24 февруари беше фотограф и сега снима войната. Докато се чудехме какви заглавия да поставим на снимките му, попаднахме на кадър на счупено стъкло, но с формата на сърце. Кръстихме го „Хладното сърце“. Как да не звучи ужасно, но и в разрушенията, смъртта и кръвта откриваш някаква … красота. Красивото - това са хората на Украйна, красивото - това са оставените след тях предмети, които разказват истории. Хората станаха необикновено сплотени, единни, помагащи си един на друг и това е прекрасното в този тежък момент. Това също се вижда във филмите на фестивала“- казва Тетяна.

Украинската режисьорка с български произход споделя, че тук, в България, често се сблъсква с неразбиране на истинските причини на войната. Много наши сънародници открито подкрепят Русия:

Даже в Украйна, когато ме попитат за ситуацията в България, казвам, че България е разделена, това е факт! Но пък хората, които ни подкрепят в този момент, го правят с цялото си сърце. И се радвам, че инициирахме дарителска кампания в България за набиране на средства за този фестивал. В началото имах опасения, че няма да успеем, но събрахме около 35 хиляди евро -  повече от сумата която заявихме. Даже за Украйна това е чудо - за култура да събереш такива пари. А тук всеки според възможностите си, изпращаше малки или големи суми.Защото българите даряваха не за филми, а за кауза. Има в България общо желание да се знае истината. И хората са готови да плащат за нея“ - каза в заключение Тетяна Станева.

Вижте още :

Снимки: БГНЕС, okofilmfest.com.ua, 20daysinmariupol.com, Юлиана Барон

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10