Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БПЦ няма правомощия да отвори Руската църква в София

Снимка: БГНЕС

Светият Синод на Българската православна църква се надява Руската църква "Свети Николай Мириклийски" да бъде отворена в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква и Българската Патриаршия. Това заяви говорителят на Синода старозагорският митрополит Киприан. Светият Синод подкрепи българския патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит, който е изпратил писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Това стана на първото редовно заседание на съборния орган на БПЦ, след като беше прекъсната богослужебната дейност на софийския храм след експулсирането на нейни служители при акция на ДАНС на 21 септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25
Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30