Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип на "Радио България" – при българите в Албания

Журналистите са в Албания от 20 до 24 октомври 2023 г.

И в Албания посрещат с хляб и сол
Снимка: Милена Селими

Целта на журналистите от многоезичната програма на Българското национално радио е да се срещнат и да разговарят с представители на българското национално малцинство, на български образователни институции и дружества. Посещението е част от нова инициатива на „Радио България“ за изграждане на по-здрава връзка между българите у нас и българите по света.

Младежи от българското малцинство - след представяне в Тирана

"Идеята ни е, чрез силата и авторитета на общественото радио, да разкажем на аудиторията у нас и в чужбина за българите, които по силата на исторически, социално-икономически или други фактори живеят извън пределите на родината си" – обяснява главният редактор на „Радио България“ Красимир Мартинов, който е в балканската държава заедно с колежката от Албанската редакция на медията Костандина Бело, самата тя - представител на българското малцинство в Албания.

Костандина Бело

„Воден от желанието си да надгражда постигнатото и да следва мисията си, екипът на „Радио България“ започва работа по нова рубрика, ориентирана към по-задълбочено проучване и представяне на българските общности зад граница - казва Красимир Мартинов. - Целта ни е както да спомогнем за повишаването на националното самочувствие на нашите сънародници зад граница, така и да предадем на българите в България познанието за историята, живота и съвременните предизвикателства пред хората, живеещи извън родината си. 

Красимир Мартинов

Поради спецификата на общността, географската близост с България, общите черти и взаимовръзки на Балканите, решихме да започнем нашата радио поредица с разговор за българското национално малцинство в Албания. Маршрутът ни предвижда срещи в столицата Тирана, градовете Елбасан, Корча, Кукъс, Билища, Поградец, а също - във Връбник, Голо Бърдо, Гора. Желанието ни е да усетим, а след това и да предадем на нашата многобройна аудитория по света духа и атмосферата на местата в Албания, където живеят наши сънародници.“


Българското национално малцинство в Албания беше официално признато от албанската държава през октомври 2017 г. Негови представители живеят както в големите градове, така и в по-малки населени места, някои от които са в труднодостъпни райони на Албания. Част от българите там вече по-трудно разбират и говорят български език, но други са успели да съхранят идентичността и говора си през времето, като дори предават традициите на поколенията след тях. Към момента точният брой на българите в Албания е неясен, но преброяването на населението, което върви в момента в страната, ще ни даде по-добра представа за това.

Празник в Голо Бърдо

„Освен да събере информация и впечатления от живота на българите в Албания, с посещението си на място екипът на „Радио България“ има за цел да узнае повече и за двустранните връзки между България и Албания, за инициативите за популяризиране на културното наследство на двата народа, за създаването на двустранни икономически и бизнес контакти, както и за потенциалните възможности за разширяване на сътрудничеството в рамките на Югоизточна Европа и на ниво Европейски съюз, доколкото Албания е кандидат за членство в съюза, а България може да й предаде безценен опит по този път“ – казва още Красимир Мартинов.


Предвижда се новият проект на „Радио България“, насочен от и за българите по света, да започне в началото на 2024 г. Избрани моменти от него ще звучат и в националния радио ефир, чрез съвместната рубрика на „Радио България“ и Програма „Хоризонт“ – „Родина зад граница“, започнала през 2020 г., като част от предаването „Нощен Хоризонт“. 

Снимки: Милена Селими, facebook.com/Nasha.Golloborda, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27