Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според е-министерството машините за гласуване са изрядни

Управляващите партии призоваха докладът на ДАНС да бъде публикуван

Снимка: БТА

Министерството на електронното управление публикува и изпрати в Централната избирателна комисия доклада си за оценяване на устройствата за машинно гласуване, съгласно изискванията на Изборния кодекс.

Снощи, на извънреден брифинг, заместник-министърът на МЕУ Михаил Стойнов, който бе обвинен в петък, че е записал с телефона си и изнесъл с флашка хеш кода на машините, за да манипулира резултатите от вота, заяви, че не е запознат с доклада на ДАНС по въпроса и ще коментира, когато приключат проверките.

По този повод, ГЕРБ призова днес от страницата си във Фейсбук, министър-председателя Николай Денков да публикува на сайта на Министерския съвет доклада на ДАНС, който няма гриф за сигурност. Целта е да бъдат избегнати всякакви опити за политически спекулации, за да могат избирателите да разберат въз основа на какви данни ЦИК спря машинното гласуване, уточняват ГЕРБ.

Съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов също призова за публикуване на доклада, а депутатът от коалицията Никола Минчев уточни, че докладът на ДАНС е до председателя на Народното събрание Росен Желязков и той може да вземе това решение.

Преди това, "Продължаваме промяната" заявиха веднага след решението на ЦИК, че комисията е избързала с решението за отказ от машинното гласуване, тъй като срокът за удостоверяване на машините изтича в 17 ч. днес 28 октомври.

ПП-ДБ обявиха също, че ще обжалват пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ЦИК, но съдът ще може да се произнесе по тази жалба най-рано в понеделник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да овладееш жестовия език може да бъде интересно, приятно и много полезно

В България има 120 хиляди глухи хора, по неофициални данни. Много от тях не искат да учат жестов език, въпреки че им е полезен. В училищата няма превод за нечуващите деца… Всичко това са обективни факти, които се превръщат в движещ мотив за родения в..

публикувано на 29.05.24 в 12:25

30% от българите не доживяват до пенсия и умират преди да навършат 65 години

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. Но сравнено с преди 10 години средната..

публикувано на 29.05.24 в 11:48

В АЕЦ "Козлодуй" заместват руското с американско гориво

В единствената българска АЕЦ – "Козлодуй", днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в V блок на централата. В събитието ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов. Във връзка с програмата си за..

публикувано на 29.05.24 в 07:10