Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът “Уроците на Блага” триумфира и на кинофестивала в Рим

4
Снимка: Фейсбук

Филмът на Стефан Командарев “Уроците на Блага” спечели голямата награда на журито на фестивала в Рим. Лентата е и българското предложение за "Оскар". Тя е копродукция на България и Германия.

Филмите на Festa del Cinema di Roma/Romе Film Fest са оценявани от жури, съставено от професионалисти в областта на киното, културата и изкуствата. Категорията, в която се състезава „Уроците на Блага“ е „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“. Българският филм е спечелил в конкуренция с още 17 филма от различни страни. “Уроците на Блага” вече спечели "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари.


В главната роля е актрисата Ели Скорчева, която се връща в киното след 30 години пауза. Героинята на Скорчева е наскоро овдовяла учителка, която попада в капана на телефонни измамници и губи всичките си спестявания, направени за гроба на съпруга ѝ. Впоследствие тя получава съблазнително, но и подозрително предложение за работа, а моралният ѝ компас започва драматично да се обърква. Филмът е създаден с много проучвания и срещи както с жертви на телефонни измами, така и с разследващи полицаи, но и с един истински организатор на престъпната схема. 

"Емоция и гордост! ...ГОЛЯМАТА НАГРАДА!!!! Първо чух суперлативите за играта на Ели Скорчева....после чух филма на Стефан Командарев...и после виках и плачех!!!Сега още повече вярвам и знам - Българската култура, българският талант, България....За мен, която от години съм далеч физически, но близко с душата ми - днешната награда на колегите няма цена!!! Благодаря ви!!" - гласи емоционалният пост във фейсбук на директора на Българския културен институт в Рим Жана Яковлева, написан веднага след събитието.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15