Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Снимка: БТА-архив

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите празници, с културни, бизнес и спортни събития.

Очаква се над 1,7 млн. чуждестранни туристи да посетят страната ни през предстоящия сезон, което е повече от предпандемичната 2019 г. Освен това, около 3,5 милиона ще бъдат зимните пътувания на българите в страната. “Тази зима българинът ще почива в планините, градовете и при близките си у нас”, каза Румен Драганов.

Според него, двата военни конфликта няма да окажат ефект върху макрорамката на туризма. През 2024 г. прогнозите са да бъдат надхвърлени обемите, осъществени през 2019 г., с около 5 процента. Най-много посещения се очакват от граждани на Европейския съюз – 62%, следвани от хора от Великобритания и Турция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10