Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

114 години от рождението на поета

Възражда се интересът на хора от целия свят към къщата-музей и творчеството на Никола Вапцаров

Снимка: Кети Тренчева

На 7 декември 1909 година, в планинското градче Банско е роден големият поет-хуманист и антифашист Никола Вапцаров. Заради своите убеждения той е обвинен в подривна дейност и осъден на смърт чрез разстрел. Присъдата е изпълнена на гарнизонното стрелбище в София на 23 юли, 1942 година. Вапцаров е единственият българин, носител на почетната награда на Световния съвет на мира, с която е удостоен посмъртно през 1952 година. Кореспондентът на БНР в Банско Кети Тренчева разказва:

"В годината, в която майката на поета, баба Елена Вапцарова, получава световното отличие за сина си, семейната им къща отваря врати като музей, с което се поставя и началото на музейното дело в Банско. В него се съхраняват всички важни документи, свързани с живота на поета, историята на неговото семейство, чернови на стиховете му, първото издание на стихосбирката " Моторни песни"."

"За него – Живота – направил бих всичко.

Летял бих

със пробна машина в небето,

бих влезнал във взривна

ракета, самичък,

бих търсил

в простора

далечна

планета…."

"Вяра" – Никола Вапцаров

През 1952 г. се навършват десет години от разстрела на Никола Вапцаров и по този повод в семейния дом на поета е подредена част от неговия архив, пресъздадена е обстановката от детството му. Първият екскурзовод е била майката на поета Елена Вапцарова. 

Къща-музей „Никола Вапцаров“ в Банско
Седем десетилетия по-късно все по-отчетливо се възражда интересът на хора от целия свят към къщата-музей на Никола Вапцаров и неговото творчество, споделя директорът на Музейния комплекс – Банско Светла Барякова:

"Поезията му наистина търпи едно прераждане, защото е изключително човешка и всеки би могъл да намери себе си в нея – своите тъги, неволи, радости, мечти, идеали. От цял свят идват тук, за да се преклонят пред Никола Вапцаров."

"Прощално"

"Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя –

вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида."

Репортаж на Кети Тренчева

Снимки: Кети Тренчева, visit-bansko.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възпитаниците на театрална студия "Игра" жънат успехи в България и по света

На 7, 8 и 9 юни, в концертната зала на Дом на културата "Средец" в София, младите актьори от театрална студия "Игра" ще представят премиерата на спектакъла "Когато розите танцуват" по Валери Петров. През втората половина на месеца , от 17 до 22 юни,..

публикувано на 05.06.24 в 16:10
Арлинд Фаризи, Биляна Цървенковска, Пламен Тотев, Владимир Янковски и Ана Йовковска

Има интерес към българската литература в Северна Македония

"На фона на сложните политически взаимоотношения между България и Северна Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели в югозападната ни съседка са Георги Господинов и Алек Попов, в България..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15