Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България помага в обновяването на образователна инфраструктура в Албания

11
Ремонт на училището в с. Църналево

По проект на дружество „Българите в Албания“ с финансова и логистична подкрепа от българската държава са подменени дограмите и вратите в училището на планинското село Църналево, попадащо в историко-географската област Го̀ра в Северна Албания.

Смяната на дограмите

Преди около месец, при съвместен оглед на място, представители на дружеството и на посолството ни в Тирана установиха крайно компрометирани участъци в сградата на училището. Огледът съвпадна с посещение на екип на „Радио България“ на БНР. Както се увери и екипът ни тогава, в много от стаите липсваха прозорци, което правеше невъзможен образователния процес. На снимките в галерията и тези, придружаващи публикацията, виждате училището преди и след ремонта.

Преди реконструкцията

Вратите и прозорците вече са подменени, а в момента вървят довършителни работи, съобщиха за Радио България от българското посолство в Тирана. Това ще успокои и родителите, и учителите на децата, които вече няма да мръзнат, а ще получават знания при значително по-добри условия. Предстои да бъдат доставени и новите печки на дърва, също българска помощ. 

Училището след ремонта на прозорците

Не за първи път България помага за развитието на община Кукъс, към която принадлежат селата в Го̀ра. Последните реализирани проекти са реконструкция на детска градина в град Кукъс и изграждане на компютърен кабинет в едно от училищата. А преди година с нови дограми, врати и печки беше реновирано и друго училище в Гора, това в с. Борье.

Снимки: Красимир Мартинов, Посолство на Република България в Тирана

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10