Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ню Йорк представят първия английски превод на "Случаят Джем" от Вера Мутафчиева

Преводът е на носителката на "Букър" Анджела Родел

Снимка: eventbrite.com

На 29 януари 2024 г. Анджела Родел, носител на литературната награда „Букър“ за 2023 г. (заедно с Георги Господинов), представя в Ню Йорк първия превод на английски език на романа „Случаят Джем“, превърнал се в една от най-популярните творби на Вера Мутафчиева. Информацията съобщи Генералното консулство на България в Ню Йорк в своята фейсбук страница. 

Представянето ще се състои в Rizzoli Bookstore, 1133 Broadway New York, NY 10010. Повече информация за премиерата ще намерите ТУК


Българската класика от ХХ век „Случаят Джем“, чието повествование е „замислено и осъществено като Съд на Историята, има изключително широк художествен хронотоп, то свободно преминава границите на историческите епохи и пренася през времето онези проблеми, които са възникнали и са останали неразрешени и до днес“ – пише в своята статия „Случаят Джем“ – книга за неудобната истина“ литературният критик Лалка Павлова.

Анджела Родел е родена в Минесота, учи езикознание и руски език в “Йейл”. Там се записва в славянския хор към университета и се влюбва в звученето на фолклорната “Мистерия на българските гласове”. Анджела посещава България през 1995 г., за да участва в събора на народното творчество в Копривщица, а страстното ѝ увлечение към българската народна музика прераства в силна любов към страната, езика и културата.

Снимки: eventbrite.com
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14