Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на св. Харалампий на 10 февруари

Смятан е за закрилник и на пчеларите

Снимка: архив

На 10 февруари почитаме св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. В българската традиция това е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла.

Св. свмчк. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия, в епоха на страховити гонения срещу християните. Бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. Бил над 100-годишен, когато жестокият римски император Септимий Север го подложил на мъчения, за да се откаже от Христа, и го измъчвал близо 13 години. Твърд и непоколебим оставал Харалампий, а вярата му лекувала всичките му рани и всяка сутрин той осъмвал непокътнат.

Може би заради чудодейното му излекуване народът почита Св. Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция Св. Харалмпий пази от чумата, затова често е изографисан, държащ я затворена в стъкленица. Заради тази своя сила светецът е смятан за покровител на меда и пчеларите, които на 10 февруари отбелязват своя професионален празник.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Репродукция на първата българска история от XVII в гостува в президентството

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо век знаменитата "История славянобългарска" на отец Паисий, ще бъде представен днес от 11.00 часа в..

публикувано на 21.05.24 в 06:30

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28