Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомци на българи в Аржентина посрещнаха изследователския кораб НИК 421

Снимка: БТА

Потомци на българи посрещнаха българския военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий” - НИК 421 в аржентинския град Комодоро Ривадавия. Там има голяма общност от наследници на преселници от България. Тяхното местно дружество също има за патрон “Св.св. Кирил и Методий”. Сред посрещачите бяха Ценка Генова, председател на българското дружество в Комодоро Ривадавия и Ружка Николова, председател на Аржентино - българската фондация в Буенос Айрес. Николова представлява и Федерацията на българските дружества в Аржентина.


На 16 февруари ще има официална церемония по посрещането с културна програма в чест на българския кораб с официални аржентински лица. След церемонията ще се проведе среща на борда на кораба с учени от основания през 1970 г. Национален университет на Патагония “Сан Хуан Боско” и учени от българската антарктическа експедиция. Обявен е ден на отворени врати на кораба и се очаква да бъде разгледан и от местни български потомци.


Вечерта в Културния център в града ще бъдат открити две изложби - “История на България през очите на художника” и “32 кадъра преди 32-ата българска антарктическа експедиция - До Антарктида“. След откриването потомците на българите са подготвили в чест на гостите гала концерт с български и аржентински произведения. На 17 февруари в Музея на петрола в Комодоро Ривадавия ще бъде представен филм за потомците на българите в Аржентина “Разпилени в долната земя”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30