Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомци на българи в Аржентина посрещнаха изследователския кораб НИК 421

Снимка: БТА

Потомци на българи посрещнаха българския военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий” - НИК 421 в аржентинския град Комодоро Ривадавия. Там има голяма общност от наследници на преселници от България. Тяхното местно дружество също има за патрон “Св.св. Кирил и Методий”. Сред посрещачите бяха Ценка Генова, председател на българското дружество в Комодоро Ривадавия и Ружка Николова, председател на Аржентино - българската фондация в Буенос Айрес. Николова представлява и Федерацията на българските дружества в Аржентина.


На 16 февруари ще има официална церемония по посрещането с културна програма в чест на българския кораб с официални аржентински лица. След церемонията ще се проведе среща на борда на кораба с учени от основания през 1970 г. Национален университет на Патагония “Сан Хуан Боско” и учени от българската антарктическа експедиция. Обявен е ден на отворени врати на кораба и се очаква да бъде разгледан и от местни български потомци.


Вечерта в Културния център в града ще бъдат открити две изложби - “История на България през очите на художника” и “32 кадъра преди 32-ата българска антарктическа експедиция - До Антарктида“. След откриването потомците на българите са подготвили в чест на гостите гала концерт с български и аржентински произведения. На 17 февруари в Музея на петрола в Комодоро Ривадавия ще бъде представен филм за потомците на българите в Аржентина “Разпилени в долната земя”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андромахи Барди – момичето, което превърна българската си различност в сила

" Казвам се Андромахи Барди . Аз съм на 22 години , бивша ученичка на Българско то неделно училище " Св. св. Кирил и Методий " в Атина, а сега вече и преподавател там. Живея в Атина, родена съм тук, но майка ми е от..

публикувано на 04.06.24 в 10:30
Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

обновено на 02.06.24 в 16:08

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55