Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовници и политици изказаха съболезнованията по повод кончината на патриарх Неофит

България скърби за своя духовен пастир

Проф. Иван Иванов от Рим: Ще запомним изключителната му жертвоготовност в името на доброто, на мира и разбирателството между всички човеци

Снимка: БГНЕС- архив

Напусна ни една наистина светла личност, духовен баща и пастир на народа ни - обичания патриарх Неофит. Свещеници от Русенската епархия, която в продължение на 19 години беше оглавявана от дядо Неофит, посрещнаха с голяма тъга новината за кончината му. Отец Стефан от храма "Св. Николай Чудотворец" в Русе е истински съкрушен: "Може би Бог го повика точно в този момент да се моли отгоре, където молитвите му ще бъдат по-силни. Много трагична вест в трагичен момент." От Лондон свещеник Добромир Димитров, който в продължение на десет години служи под духовното наставничество на Неофит отбелязва, че ще го запомни не само като много добър пастир, но преди всичко и като много добър човек.

Камбанен звън в центъра на София възвести кончината на българския патриарх. Всички храмове в София са отворени от ранното утро на деня, за да могат хората да запалят свещ и да се помолят за душата на Негово светейшество патриарх Неофит, който беше и митрополит на Софийската духовна епархия.

Белоградчишкият епископ Поликарп

"Бог да прости негово светейшество! И нека душата му бъде настанена там, където всички вярваме, че ще бъде – в Рая, в мястото на блаженството при Бога –– каза негов преосвещенство белоградчишкия епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит. – Това, което украси неговата същност беше неговата скромност, неговото смирение, неговата сърдечност и топлина, с която към всеки се отнасяше."

Не закъсняха реакциите и на българските политици. Минути след официалното изявление на Св. Синод, президентът Румен Радев изрази скръбта си с думите: "Кончината на предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ – написа президентът във Фейсбук . – С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава." Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза на страницата си: "Никога няма да забравя тези топли очи и мъдрите му слова."

Пак в социалната мрежа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа: "България загуби своя духовен баща. Той ръководеше Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. Отиде си един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин!"

В публикация на Фейсбук страницата на Министерския съвет премиерът в оставка Николай Денков също изказа съболезнованията си и изтъкна, че патриарх Неофит "ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб".

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел написа: "Ще помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие."

Партийните лидери Кирил Петков ПП-ДБ, Костадин Костадинов "Възраждане", Корнелия Нинова БСП, Делян Пеевски ДПС също изказаха съболезнованията си.


Главното мюфтийство на Република България изказа съболезнованията си към "Православния свят и православните християни в България за загубата на духовния водач и предстоятел на Българката православна църква".

"С тъга и прискърбие научихме, че Негово Светейшество, Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, е приключил земния си път – отбелязва Мюфтийството в публикация на официалната си страница във Фейсбук. - Той ще остане в съзнанието ни като изключително добър човек и като диалогичен духовен водач. Мюсюлманското изповедание ще го запомни със съпричастността и уважението му към религиозните общности в страната, търсенето на съгласие в името на общите позиции, законотворчеството, морала, възпитанието и традиционните ценности, които заедно сме отстоявали", отбелязват от Главното мюфтийство.

Свещеници и миряни изразяват покрусата си от тежката загуба, както и безпокойството си за бъдещето и единството на Българската православна църква. Как ще запомним патриарх Неофит?

Отец Иван Иванов

"Трябва да го запомним като човек на духа, изключителен ерудит, изключителен духовник! – казва протойерей проф. Иван Иванов, духовник в Българската православна църква в Рим. – Човек, православен християнин, който отдаде живота и делото си за развитието и просперитета на Българската православна църква и на българската държава, изобщо на целия български народ. Това беше човекът, който преживя нелеките години на проблеми, които имаше както българското общество, така и българската църква, но успя да ги преодолее със своя изключителен християнски пример, с неговото търпение, с неговото смирение пред Господ и пред българската църква. И с изключителната му жертвоготовност в името на доброто, в името на мира и разбирателството между всички човеци. Тъй като дядо Неофит показваше достойно как един християнин трябва да живее своя живот. И го показваше не само в периодите, в които той се изграждаше като личност и духовник, през целия си живот, но и най-вече като предстоятел и първосветител на българската православна църква."


"Добрият пастир не търси своето, а с готовност се жертва за своите ближни", казва патриарх Неофит в интервю за предаването "Вяра и общество" на БНТ от 2015 г., по повод неговия 70-годишен юбилей.
Господ ни дава тежести, изпитания, трудности, колкото можем да понесем, а следването на Христа определя добрия патриарх, споделя дядо Неофит и допълва качествата на добрия духовен пастир:
"Палагане душата за своите приятели и за поверените му души. /.../ Да има постоянна мисъл, молитва и загриженост за тези, които са в беда."
Православните християни, присъствали на Богослуженията, извършвани от дядо Неофит помнят ангелогласните му песнопения, свидетелство за което са великолепните  Стихири и Катавасии изпети на Възкресение Христово, по времето, когато все още е служил като митрополит на Русенската духовна епархия:


Снимки: БТА, БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05