Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: "Неделните училища са най-видимият резултат от политиката за българите в чужбина"

Вицепрезидентът откри образователен форум в Лисабон

Снимка: Красимир Мартинов

Лисабонският университет е домакин на образователния форум "Иновативни методи и материали за преподаване на българската история и география на България в българските училища в чужбина". Събитието е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, а организатори са Министерството на образованието, Португалско-българската асоциация "Св. Св. Кирил и Методий", в партньорство с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Асоциацията на българските училища в чужбина и Лисабонския университет.

В столицата на Португалия пристигнаха повече от 50 представители на български неделни училища от 15 държави. Пред тях вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че мисията им е огромна - не само да научат на български език българчета, родени зад граница, но и да им разяснят що е то родина и да ги научат да мислят на български език, при това по атрактивен начин, „за да сме интересни на собствените си деца“.

„Как да направим така, че да ги задържим в клас да им привлечем вниманието, да бъдем по-добрите от тях, защото колкото и да казваме, че всяко следващо поколение е различно от предишното, е, вярвайте ми, като родител виждам, че е доста сериозна разликата между нашето поколение и децата, които идват след нас. За да можеш да предизвикаш и да задържиш този интерес, дори вече не е достатъчно да знаеш повече от тях. Трябва да говориш на техния език, да си служиш с техния модел на мислене и с тяхното поведение, не да го отричаш, защото това ще бъде най-голямата и фатална грешка, а да се опиташ да говориш на този език така, че да те разбират и да задържаш този интерес. И не само това - да направиш онази амалгама, онова чудесно съчетание от знания, опит иновации, модели, интерес, за да можете заедно с децата да извайвате от тази богата цветна палитра образа на родината далеч зад граница.“


Илияна Йотова обърна внимание и на тенденцията от последните години – все повече български деца да се раждат в други държави.

„Детето се ражда в съвършено чужда среда. Ходи в детска градина, която няма нищо общо с нито с езика, ни нито с културата ни, понякога не е много рядко, разбира се, родителите са прекалено заети и вие това го знаете много по-добре от мен, за да могат да компенсират липсата на тази култура и на език вкъщи и всичко в крайна сметка опира до вас. Всичко е във вашите ръце. Това е огромна работа, огромен труд, защото не е въпрос само като във фуния да излеете някакво количество знания, а трябва да се преборите с много предразсъдъци, трябва да накарате това дете да мисли по различен начин, да мисли като българче“.


Вицепрезидентът подчерта и, че неделните училища са най-резултатната и най-успешната българска политика за нашите сънародници зад граница. Защото освен да образоват, неделните училища се превръщат в своеобразни духовни и културни центрове. В тях се празнуват българските празници и се събират родителите, за да са заедно и да се чувстват като общност. Илияна Йотова припомни и за идеята си за създаването на Български национален културен институт зад граница, по подобие на всяка европейска държави.

„Срамота е, че само нашата държавата, създала цяла една цивилизация – славянската, няма такъв институт – коментира Йотова – Срам и позор е това! Дано да имаме късмет и нашата страна един ден да има просветени и грамотни политици, които да знаят колко е важно това! Защото образованието и културата отварят онези тежки залостени врати, които обикновената дипломация понякога не може да отвори“.

По думите на вицепрезидента, този институт ще подпомага в съществена степен и дейността на неделните училища. Освен това, той ще привлича интереса и на чуждите граждани към българския език, традициите, културата и духовността ни.

Тя акцентира и върху изучаването на български език и култура като мотивация за връщането на част от младите българи отново в България и изрази своята убеденост, че само след няколко години у нас ще има не по-лоши условия за развитие на младите хора в сравнение с другите европейски държави.

В Португалия вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна и с ректора на Лисабонския университет проф. Луиш Ферейра. Той определи посещението й като тласък за задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието между България и Португалия. В най-големия университет в Португалия се обучават 52 000 студенти, от които 20 000 са чуждестранни. Има и лекторат по български език и култура, а директор на Центъра за славянски езици и култури е българинът проф. Георги Христовски.

Според вицепрезидента, трябва да се използват максимално възможностите за обмен на студенти по европейските програми и членството в Европейската университетска мрежа.

Снимки: Красимир Мартинов 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лятно училище по български език се провежда в Тирана

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий", от 1 до 25 юли 2024 г. в университета в Тирана за четвърта поредна година се провежда Лятното училище по български език , първата такава инициатива в Република Албания...

публикувано на 03.07.24 в 11:00

Представят второто издание на роман за преселването на българите в Бесарабия

В София днес, 3 юли, ще бъде представено второто издание на романа "Преселници" от Константин Петканов (1891-1952). Събитието ще се проведе от 18.00 ч., в Клуба на офицерите от запаса и резерва на улица "Урвич" 1-3, съобщават организаторите от..

публикувано на 03.07.24 в 07:35
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25