Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са условията за работа на чужденци в България?

Снимка: Pixabay

Живеем в динамични времена, в които границите между държавите постепенно се размиват и хората търсят възможности за реализация в различни кътчета на света. Българи пробват късмета си в чужбина, а чужденци избират да се установят в България, привлечени от красивата природа, по-спокойния начин на живот или други причини. Но какви са стъпките, които трябва да предприемат, и условията, на които трябва да отговарят чужденци – от страни от ЕС и от трети държави, които искат да започнат работа в България? С този въпрос, зададен от аудиторията на "Радио България", ние се обърнахме за компетентен отговор към Агенцията по заетостта. Оттам бяха така любезни да ни предоставят изчерпателна информация по темата, която ви представяме в по-синтезиран вид. Именно Агенцията по заетостта е институцията у нас, която предоставя информация, консултира и посредничи на търсещи работа лица и работодатели, които предлагат свободни работни места.

И така, кои са нормативните актове, които регламентират трудовата заетост на чужденци на територията на Република България?

  • Закон за чужденците в Република България (ЗЧРБ);
  • Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗТМТМ) и Правилник за неговото прилагане (ППЗТМТМ).

Какви са условията за работа на чужденци от страни-членки на ЕС в България?

  • Търсещите работа в България граждани на други страни-членки на ЕС се ползват със същите права, като българските граждани – кандидати за работа;
  • Не се нуждаят от разрешително за работа, за да работят у нас;
  • Свободно работно място, обявено от български работодател, могат да намерят в европейския EURES портал. В него се публикуват обявените в дирекциите "Бюро по труда" свободни работни места; 
  • Като всеки български кандидат за работа, трябва да отговарят на условията, определени от работодателя за свободното работно място;
  • При трудови отношения се ползват със същите условия, както и българските граждани – относно заплащане, платен годишен отпуск и др.

Освен на граждани на други страни-членки на ЕС, равен достъп до българския пазар на труда се предоставя и на граждани на държава-страна по Споразумението за ЕИП, или на Конфедерация Швейцария.

Изисквания към граждани от трети държави, за да работят в България:

  • Да пребивават законно на територията на страната, което се удостоверява със съответното разрешение за пребиваване или разрешение за пребиваване и работа, издадени от МВР, или след издаване на разрешение от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта за работа или за извършване на дейност на свободна практика;
  • Не се изисква разрешение за достъп до пазара на труда на чужденци с разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България или с приравнени на техните права чрез предоставеното им право на убежище или с предоставена международна закрила в България по реда на Закона за убежището и бежанците и членовете на техните семейства;
  • Достъпът до пазара на труда се разрешава за заемането на длъжности, за които по закон не се изисква българско гражданство.

Кога на чужденец – гражданин на трета държава, се разрешава достъп до пазара на труда в България?

  • Има подписан трудов договор с местен работодател; 
  • Командирован или изпратен от чуждестранния си работодател в рамките на предоставяне на услуги на територията на България, в т.ч. и за осъществяване на краткосрочна заетост без разрешение за работа;
  • Преместен по вътрешнокорпоративен трансфер;
  • Извършва дейност на свободна практика.

Кои граждани на трети страни нямат право на достъп до пазара на труда в България?

  • Които имат виза за краткосрочно пребиваване в България, освен в случаите на сезонна заетост до 90 дни;
  • Които имат разрешение за продължително пребиваване в България на основание чл. 24, ал.1, т.2, 6-8,10,14,16,19 и 20 от Закона за чужденците в Република България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първомайски - за пазара на труда в България и влиянието на изкуствения интелект

Повече от 30 години, след демократичните промени у нас през 1989 г.,  Първи май продължава да е официален празник и неработен ден, но държавната власт вече не се ангажира с организиране на масови прояви, както е било навремето. По-възрастното..

публикувано на 01.05.24 в 05:30

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00