Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като държави, показващи намалял интерес. През 2019 г. 57% от българските избиратели са били готови да гласуват за Европарламент. За евродепутати на 9 юни сега са готови да гласуват 50% от имащите право, сочи проучване на Евробарометър.

37% от анкетираните българи смятат, че нещата в ЕС не се развиват в добра посока, за 55 на сто нещата вървят в грешната посока. 22% са на мнение, че посоката на общността е вярна. 

Българите, за разлика от повечето европейци, гледат на Европейския парламент като на средство за решаване на проблемите, които собствените им политици и управници не могат да решат. Запитани, кои теми биха искали да бъдат обсъдени приоритетно по време на избирателната кампания, почти половината (48%) отговарят - "Борбата срещу бедността и социалното изключване".

"Подкрепа за икономиката и създаване на нови работни места" е следващият по честота отговор с 40%. Като ценности които трябва да защитава ЕС 47% посочват мира. Всеки трети българин (33%) посочва "Зачитането на националните идентичности, култури и традиции в държавите членки на ЕС". За 27% водещи ценности, които трябва да защитава ЕС са "Солидарност между държавите членки и между неговите региони", както и “Свободата за придвижване“.  "Върховенството на закона“ е избрано от 26% от анкетираните българи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42