Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свети Георги" или "Едерлези" – песента, без която Гергьовден не може

Снимка: YouTube /Нина Николина

Много са песните в българския фолклор, които възпяват Свети Георги Победоносец. На 6 май обаче задължително се изпълнява и една изключително популярна ромска песен, наречена "Едерлези", както е ромското название на празника на светеца. Спокойно можем да наречем песента химн на ромите на Балканите – освен на ромски обаче, можем да я чуем на гръцки, сръбски, хърватски, турски и , разбира се – български език. Посланието е силно, свързано с пролетното възраждане на живота и надеждите:

"Пролетта на рамото ми кацна жива и зелена 

скоро е Гергьовден.

Слънце пак мечтите съживява млади и горещи.

Свети Георги ще помолим с нас по пътя да върви

Свети Георги тебе молим, дай ни сила с нашта орис пак да се преборим…"

Песента е част от репертоара на редица изпълнители в България и по света, но днес ви предлагаме версията на Нина Николина. "Свети Георги" е част от проекта “Традиция и Класика”, в който Нина Николина си партнира с оркестъра на Държавна опера - Русе.

Записът е от концерт в Габрово през 2020 година. Народните музика и текст са в нов аранжимент, създаден от Калин Вельов, Мартин Ташев и Ясен Велчев. Диригентът Георги Милтиядов е автор на оркестрациятана мелодията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

АМТИИ - Пловдив

Започва 60-ият юбилеен Международен фестивал на камерната музика в Пловдив

Международният фестивал на камерната музика се открива днес в Пловдив. Събитието е посветено на местната Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, чиято 60-годишнина съвпада с тази на фестивала. Програмата на международния форум..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Българска музика звучи тази вечер във виенската Музикферайн

“Гала на българската култура и музика” – така е озаглавен концертът с участието на български музиканти, който ще се състои тази вечер в зала “Брамс” на Музикферайн във Виена. Интересът към събитието под патронажа на българския посланик в Автрия..

публикувано на 25.05.24 в 12:10

"Райна"

Българският фолклор отдавна вълнува музиканти от целия свят със своята уникалност и неизчерпаеми възможности. Поредният пример за подобно сътрудничество е колаборацията между Даниел Верстапен и Нина Николина. На двата си предстоящи концерта в..

публикувано на 24.05.24 в 10:10