Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

10
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.
Снимка: Държавна агенция „Архиви“

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история.



В отделни табла са илюстрирани дамската, мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите през тези близо 100 години.

Детска снимка от началото на XX в.
Специално внимание е отделено на известните личности, диктували модните тенденции, такива като Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна.

Недка Александрова със съпруга си Коста и дъщеря им Мария с характерно градско облекло за епохата. 1909 г.
Изложбата може да бъде видяна от 16 май до 15 юни 2024 г. в изложбената зала на агенция "Архиви" на ул. "Московска" 5 в София. Тя ще бъде отворена и в Нощта на музеите и галериите – 18 май, от 17 до 24 ч.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15