Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

Снимка: БГНЕС

Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп.” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на четвъртото издание на българския народен събор “Нишка от корен”.

Съборът е организиран от Българското културно сдружение “Малката България” и се провежда под патронажа на вицепрезидента. Той събра участници от цяла Германия, съседни държави и България.

 “Нишка от корен” събира любителите на българския фолклор в Мюнстер

Макар че все повече българчета се раждат в чужбина, благодарение на искрени родолюбци като вас се съхраняват и разпространяват българският дух и българските традиции. Така ще пребъде България”, каза още Илияна Йотова.

В приветствието си тя акцентира и върху “най-българския, най-светлия и най-обединяващия празник 24 май”. По думите й, българите са единствените в Европа, родени от перото, словото и писмеността и тази история ни прави наследници на огромната духовна територия България.

В Мюнстер вицепрезидентът се срещна с представители на местната власт и изрази признателност за подкрепата за българската общност да пази своята идентичност. Тя благодари и на българските дружества зад граница и на българските неделни училища за активната им дейност.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сънародниците ни в Австрия поднасят цветя пред паметника на Христо Ботев

Българите в Австрия ще отбележат заедно Деня на Христо Ботев и на загиналите свободата и независимостта на България, съобщиха от посолството ни във Виена.   Дипломатическата мисия отправи покана към сънародниците ни да се съберат днес от 14,00 ч. в Парка..

публикувано на 31.05.24 в 10:49

В Брюксел започва Фестивалът на българската книга

Български автори ще гостуват в Брюксел в рамките на шестото издание на Фестивала на българската книга. Традиционният годишен форум за срещи между читатели, издатели, преводачи и творци на перото ще се проведе между 31 май и 2 юни, съобщи за БТА..

публикувано на 31.05.24 в 06:15

БНР ще звучи по Радио-телевизия Цариброд и ще подкрепя инициативи на българите в Сърбия

От месец юни българите в пограничния район на Сърбия ще имат още една врата към България. По местната Радио-телевизия Цариброд ще звучат предавания и новини, създавани от Българското национално радио. П ърво ще започнат да се излъчват Обедният..

публикувано на 27.05.24 в 19:30