Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позициониране на българските представители в новия Европейски парламент

Снимка: elections.europa.eu

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента, показват първите прогнозни резултати, обобщени от пресслужбата на Европейския парламент.

По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на "Демократична България".  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" -  5, от които трима от ДПС и двама от "Продължаваме промяната".

Двама български евродепутати от "БСП за България" ще попълнят групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Трима евродепутати от "Възраждане" и един от "Има такъв народ" все още не са позиционирани, тъй като са новоизбрани членове, които не принадлежат към политическа група на Европарламента с изтичащ мандат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Скопие иска ЕС да бойкотира транспортния Коридор №8 към България

Планът на Северна Македония за средствата от плана на ЕС за растеж на Западните Балкани е подготвен преди две седмици и държавата очаква одобрение от Еврокомисията, посочи в интервю за телевизия "Телма" македонският премиер Християн Мицкоски, предаде БТА...

публикувано на 23.07.24 в 11:56

София изпраща Николай Ненчев, като временен български посланик в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело служебното правителство, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж между Министерския съвет и президента Румен..

публикувано на 23.07.24 в 08:54

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29