Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Търсачи на старини“ – лятна инициатива организирана от Археологически музей Сандански

От 22 до 24 юли тази година, отново в град Сандански се организира инициативата „Търсачи на старини“ от Археологическия музей. Идеята възниква през 2018 година, когато е реализирано първото издание на инициативата, а през 2020 г. тя набира все по-голям интерес сред децата на Сандански и общината.

През изминалите две години, младите археолози са се запознали с историята на градовете София и Мелник, тази година ще разберат повече за професията археолог.

Всяко дете мечтае да бъде изследовател и археолог, да се докосне до миналото, запознавайки се и разравяйки със своите ръце, децата откриват артефакти и археологически данни за съществуването ни“ – сподели в началото на разговора ни  Антония Ковачева – уредник в музея.

Децата, които ще имат удоволствието да се включат в инициативата тази година са на възраст между 9 – 15 години и няма да са повече от 25 на брой, поради епидемиологичната обстановка и капацитета на музея.

Децата, ще се запознаят с работата на археолога, как си избира местата за разкопки, как определят възрастта на откритията. За по-големите инициирахме, дискусионен клуб „Приятели на историята“  – каза Антония Ковачева.

Партньори на инициативата  са Читалище „Отец Паисий“ и Градската библиотека в Сандански.

Повече, чуйте от разговора на Евелина Белемезова с Антония Кочева – уредник в Археологически музей Сандански:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца рисуваха благотворително за храма в село Изгрев

Деца рисуваха благотворително на фестивала „Изгрев от Айдара“ в благоевградското село Изгрев. Събраните средства ще отидат за довършване строителството на църквата „Свети Иван Рилски Чудотворец“ в населеното място. „Идеята за детския пленер дойда от желанието ни да надградим фестивала. Миналата година стартира първото издание на събитието с много..

публикувано на 11.09.24 в 11:34
Станимир Радулов

Светът е в голямо политико-икономическа криза, която ще роди нещо ново

Светът е в дълбока политико-икономическа криза. Част от тази криза е войната в Украйна, както и изборите в САЩ. Ситуацията е изключително особена и имам усещането, че се ражда нов свят, чийто очертания още не можем да ги видим ясно. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Станимир Радулов. Според него, в навечерието на поредните предсрочни..

публикувано на 11.09.24 в 11:17

В Кюстендил малките ученици ще имат нов учебен предмет

От началото на новата учебна година учениците от първи до четвърти клас в часовете на класния ръководител ще получават важна информация за значението на важни обекти в Кюстендил. Става дума за Художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора“, за Историческия музей в града, за къщите-музеи на „Ильо Войвода“, на Димитър Пешев, Ефендиевата къща,..

публикувано на 11.09.24 в 09:47

„Неразказаните истории на българите“ в Абу Даби

От миналата година Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби работи по програмата „Неразказните истории на българите“ на МОН. Темата, по която работят, е  „Българските следи в модерното архитектурно наследство на Абу Даби“. Проучването показва, че през 60-те и 80-те години на миналия век талантливи български архитекти печелят международни..

публикувано на 09.09.24 в 15:49

Колко струва да подготвиш първолак

Първият учебен ден винаги носи вълнение и радост. Той е вълнуващ и за учениците, и за родителите. Но най-вече се вълнуват първокласниците. Дни преди 16 септeмври най-оживено е в книжарниците в Благоевград. "И тази година, както винаги, в последния момент стана подготовката за първия учебен ден", сподели книжарят Милена Юрукова. Според..

публикувано на 09.09.24 в 15:01

Земеделци настояват да се създаде държавен Застрахователен фонд при бедствия и аварии

На 100% е унищожена земеделската продукция в част от гоцеделчевските села - съобщи в ефира на Радио Благоевград Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово. Причината е падналият обилен дъжд с опустошителна градушка в съботния ден. Това е второто природно бедствие в района, което унищожава почти на 100%  тазгодишната земеделска..

публикувано на 09.09.24 в 14:11

Емил Костадинов: Няма уставен проблем БСП да се яви на изборите

Събитията, които наблюдаваме в БСП, не само в рамките на последните два месеца, а от дълго време, са заредени с висока доза драматизъм и това ме кара с болка да коментирам процесите от последните години. Имам претенцията, че съм предупредил за началото на такива бедствени процеси още преди 13-14 години по време на национален форум, но не е важно..

публикувано на 09.09.24 в 11:58